DOLAR32.3208
EURO35.1084
ALTIN2300.2
BIST9047.0
Yusuf Cinkara Haber sayfa üstü

Çerçi: Hasat edilen zeytin, çuvallar yerine kasalarda toplanmalı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çerçi: Hasat edilen zeytin, çuvallar yerine kasalarda toplanmalı
Abone ol
Düziçi İlçe Tarım ve Orman Müdürü Fevzi Soner Çerçi, hasat edilen zeytinlerin çuvallar yerine hava alabilen kasalarda toplanması ve mümkün olan en kısa sürede zeytinyağına veya salamuraya işlenmesi gerektiğini söyledi.
Osmaniye haberleri

Düziçi İlçe Tarım ve Orman Müdürü Fevzi Soner Çerçi, hasat edilen zeytinlerin çuvallar yerine hava alabilen kasalarda toplanması ve mümkün olan en kısa sürede zeytinyağına veya salamuraya işlenmesi gerektiğini söyledi.



Zeytinyağının kalitesini etkileyen birçok faktör olmakla birlikte bunlardan en önemlisinin zeytinin hasattan sonrası bulunduğu koşullar odluğunu vurgulayan Çerçi, “ Hasat edildikten sonra sıcaklık, basınç gibi zeytine zarar verecek taşıma yöntemlerinin kullanılmaması gerekir.

Zeytin zarar görürse asitlik oranı artıp zeytinyağının kalitesi düşebilir. Zeytin hasat edildikten sonra en geç 24 saat içerisinde yağı çıkarılmalıdır.



Zeytinin mümkün olan en kısa sürede yağının çıkarılması, oksidasyonun oluşmaması ve zeytinin ezilmesinden kaynaklı küf oluşumunun engellenmesi, yağın tadının, kokusunun ve içerisindeki yararlı bileşenlerin korunması açısından önemlidir.

Bu nedenle hasat edilen zeytinler çuvallar yerine hava alabilen kasalarda toplanmalı ve mümkün olan en kısa sürede zeytinyağına veya salamuraya işlenmelidir.” dedi.

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün ilçe genelindeki zeytinyağı fabrikalara yaptıkları ziyaretlerde fabrikalar önünde yoğun bir şekilde sıra bekleyen çiftçilerin olduğu görüldüğü belirtildi. İşletme sahiplerinin fabrikaların tam kapasite 24 saat esasıyla çalıştıklarını belirterek yoğunluğu önleyemediklerini bildirilmesi üzerine, yoğunluğu önlemek için zeytin hasat edecek çiftçilerin mutlaka fabrikalar ile iletişimde olmaları gerektiğini belirtildi.



İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Fevzi Soner Çerçi, bahsedilen sebeplerden ötürü zeytin üreticilerinin ürünlerini hasat etmeden önce mutlaka zeytinyağı fabrikaları ile iletişime geçerek randevu almalarını ve fabrikalarda bekleme ve yığılmaya meydan vermeyecek şekilde hasat işlemlerini planlamalarının hayati önem arz ettiğini belirtti.

Çerçi, bu kurallara uyulmaması durumunda hem hasat edilen zeytinlerin bozularak boşa gideceğini hem de elde edilecek zeytinyağlarının kalitesinin daha düşük olacağını bildirdi. Müdür Çerçi, bu durumda çiftçilerin zeytinyağlarının daha düşük fiyatlarla alıcı bulacağını bu durumun da hem çiftçi ekonomisine hem de ilçe ve ülke ekonomisine zarar vereceğini vurguladı.

Müdür Fevzi Soner Çerçi, herhangi bir olumsuzluğa sebebiyet vermemek adına mutlaka zeytin hasadının planlı ve fabrikalar ile koordineli olarak yapılmasının çok önemli olduğunun altını çizdi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Şehit Öğretmen Yasemin Tekin, kabri başında anıldıÖnceki Haber

Şehit Öğretmen Yasemin Tekin, kabri başı...

SOKÜM tespit kurulu yılın son toplantısını yaptıSonraki Haber

SOKÜM tespit kurulu yılın son toplantısı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar