DOLAR32.5095
EURO34.7826
ALTIN2499.5
BIST9693.4
Yusuf Cinkara Haber sayfa üstü

Posta güvercini İstanbul’dan Osmaniye’ye bir günde ulaştı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Posta güvercini İstanbul’dan Osmaniye’ye bir günde ulaştı
Abone ol
İstanbul’da düzenlenen Posta güvercinleri yarışması sonrasında, uçurulan bir güvercin bir günde Osmaniye’ye ulaştı.
Osmaniye haberleri

İstanbul’da düzenlenen Posta güvercinleri yarışması sonrasında, uçurulan bir güvercin bir günde Osmaniye’ye ulaştı.

Osmaniye Amanos Posta Güvercinleri Sevenler Derneği Başkanı Yunus Akdağ, İstanbul’dan uçurulan bir posta güvercininin, kuş uçuşu yaklaşık 750 kilometre katederek bir gün de Osmaniye’ye geldiğini söyledi.

Dernek Başkanı Yunus Akdağ, birer sporcu gibi yarışlara hazırlandıkları kuşları, özel yemlerle besleyip, düzenli bir şekilde uçurduklarını, banyolarını bile belirlenen özel günlerde yaptıklarını söyledi.

Osmaniye’de 2017 yılında kurulan Amanos Posta Güvercini Sevenler Derneği tarafından, bu yıl 4’üncüsü yapına İstanbul Maraton Yarışlarına, Gaziantep, Hatay, Osmaniye ve Adana’dan 11 kümesten 24 kuş katıldı.

26 Haziran günü sabah saat 05.44’te İstanbul’dan bırakılan kuşlardan, 1 yaşındaki dişi Çakmaklı “Kipşon” cinsi posta güvercini, bir gün sonra saat 10.33’de kümesine girerek yarışın birincisi oldu.

İSTANBUL’DAKİ YARIŞIN ŞAMPİYONU OLDU

 Dernek Başkanı Yunus Akdağ, yarışlara katılan posta güvercinin bir günde kara mesafesi 1000 kilometre olan İstanbul’dan kümesine döndüğünü belirterek, “Bir yaşında olan bu dişi güvercinimiz Çakmaklı dediğimiz “Kipşon” cinsi bir posta güvercini.

Bu kuşumuzun soyunda da birçok başarılar vardır ve uzun mesafe kat etmiş bir posta güvercinimizdir. Maraton uçan bir soydur bu. Yani her güvercinimiz İstanbul'dan, gelmez.

Kimisi Ankara'ya kadar, kimisi Aksaray'a kadar uçar. Ama bu ırklar uzun mesafe güvercinidir. Osmaniye'de bu bölgede rekoru elinde bulunduran ve İstanbul yarış şampiyonu olan bu posta güvercinimizdir.

Yaklaşık kara mesafesi bin kilometre olan mesafeden gelerek Osmaniye ve bu bölgenin de şampiyon olmuş oldu.” Dedi.

GÜVERCİNLERİ BESLEMENİN MANTIĞINI BİLMEK GEREK

İstanbul yarışlarına on bir tane kümesten 24 kuşun katıldığını belirten Akdağ, kuşların yarışlara birer sporcu mantığıyla hazırlandığını söyledi. Dünyada at yarışlarından sonra en çok ilgi gören yarışların posta güvercin yarışları olduğunu ifade eden Başkan Akdağ, “Avrupa'da, Amerika'da, Uzak Doğu'da, Afrika'da, Arabistan'da, Ortadoğu'da ve ülkemizde de popüler olan bir spordur bu.

Güvercinler bir sporcu mantığıyla yetiştirilir. Yemlerine, sularına, günlük uçuşlarına, her şeyine dikkat edilir.

Sularına vitamin ve Protein takviyeleri yaparak, düzenli sabah akşam uçumu yaptırılır. Hatta banyoları  için özel bir gün ayırırız onlara. O gün banyolarını yaparlar. Etap öncesi ara antrenmanlara giderek bir sporcu nasıl  hazırlanıyorsa çıkacağı maçlara, posta güvercinini de o şekilde düzenli antrenmanlarını yaparak ve yemlerine çok dikkat ederek   bir sporcu mantığıyla hazırlarız.” Diye konmuştu.

YILDA 450 BİN POSTA GÜVERCİNİ YETİŞTİRİLİYOR

Bir posta güvercininin dört beş aylık olduktan sonra yarışlara hazır hale gelebildiğini aktaran Yunus Akdağ, “Ülkemizde yapılan ortak kümeslerde dört aylık, beş aylık posta güvercinleri, yaklaşık hava mesafesi beş yüz kilometre olan yarışlardan günübirlik başarılı bir uçum ile kümeslerine gelebilirler.” Dedi.

Dernek başkanı Yunus Akdağ, Osmaniye’de yaklaşık 55 posta güvercini yetiştiricisinin olduğunu ve Türkiye'de de yaklaşık on bin kişinin olduğunu belirterek, bu sayının her geçen gün arttığını söyledi.

Akdağ, Ülkemizde yılda ortalama 400- 450 Bin’in üzerinde her yıl posta güvercini yetiştirildiğini ve bu sayının her geçen gün arttığını sözlerine ekledi.  


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Köylünün malzemelerini çaldı, satamadan yakalandıÖnceki Haber

Köylünün malzemelerini çaldı, satamadan...

Yaz Spor okullarının açılışı törenle yapıldıSonraki Haber

Yaz Spor okullarının açılışı törenle yap...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar