DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
BIST9833.2
Yusuf Cinkara Haber sayfa üstü

Kaya’dan Bakanlık Bütçesine Tepki: “Amaç Yoksulluğu Bitirmek Mi? Yönetmek Mi?”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kaya’dan Bakanlık Bütçesine Tepki: “Amaç Yoksulluğu Bitirmek Mi? Yönetmek Mi?”
Abone ol
CHP Osmaniye Milletvekili ve CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Dr. Asu Kaya, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçe teklifine sert tepki gösterdi.
Osmaniye haberleri

CHP Osmaniye Milletvekili ve CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Dr. Asu Kaya, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçe teklifine sert tepki gösterdi.

Kaya, bütçenin kadınları ve çocukları koruma konusunda yetersiz olduğunu vurgularken, iktidarın yoksulluğu bitirmek yerine yönetmeye çalıştığını söyledi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2025 bütçe teklifine dair açıklamalarda bulunan Kaya, bütçenin yoksulluğu yönetme amacı taşıdığını belirtti.

Kaya, “Kadını, çocuğu koruyamayan, tüm derdi yoksulluğu bitirmek değil yoksulluğu yöneterek iktidarını sürdürmek olan bir anlayışın bütçesiyle karşı karşıyayız” dedi.

Bakan Özdemir Göktaş’a da seslenen Kaya, bütçede kadınların ve çocukların yeterince temsil edilmediğini ifade ederek şunları söyledi: “Kadınlar, çocuklar ölüyor, yoksul sayısı her geçen gün artıyor ve siz bütçede ne kadını, ne çocuğu, ne de yoksulu görüyorsunuz.

Bu, sosyal hizmetin değil, Saray’a hizmetin bütçesidir.” Kaya, açıklamasında kadına yönelik şiddetle mücadeleye de değindi. Kadın konukevleri sayısındaki yetersizliğe dikkat çeken Kaya, “2023’te kadın konukevi sayısı 149 iken, 2024’te bu sayı yine aynı kalmış ve 2025 için öngörülen sayı sadece 151’dir.

Kadınlar öldürülüyor, kadınlar koruma talep ediyor, ama Bakanlık yerinde sayıyor.

Kadınlar, en güvende olmaları gereken yerlerde bile güvende değilken, Bakanlık bu sorunu görmezden geliyor” dedi.

Ayrıca, kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında farkındalık etkinliklerine katılan kişi sayısındaki artışa da değinen Kaya, “Bakanlık verilerine göre, 2024 için 100 bin kişilik farkındalık etkinliği hedeflenmişken, 250 bin kişi katılmış.

2025’te ise bu hedef 340 bin olarak öngörülüyor. Ancak bu küçük adımlar, kadına karşı şiddetle etkin bir mücadele için yeterli değildir” ifadelerini kullandı.

Kaya, çocuk yoksulluğuna dair dikkat çeken veriler sundu. 2025 bütçesinde, çocukların korunmasına yönelik ayrılan kaynakların artmadığını ifade eden Kaya, “Çocuk evi sayısında, çocuk evlerinde bakılan çocuk sayısında ve çocuk kuruluşlarında kalan çocuk sayısında herhangi bir artış yok.

Önümüzdeki üç yıl boyunca da artış öngörülmüyor. Bu, çocuk yoksulluğunun daha da artacağı anlamına geliyor” dedi.

Ayrıca, kız çocuklarına yönelik verilerin eksikliğine de işaret eden Kaya, “2023’te sosyal ve ekonomik destek ile ailesi yanında desteklenen kız çocuklarına dair herhangi bir veri tutulmamış olması dikkat çekicidir.

2024 sonu itibarıyla 102.600 kız çocuğunun bu destekten yararlanacağı öngörülüyor. Ancak bu sayının düşmesi yerine 2027 itibarıyla 115.000’e çıkacağı tahmin ediliyor, bu da kız çocuklarının ve ailelerinin daha da yoksullaşacağı anlamına geliyor” diye konuştu.

Kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesine dair bütçenin yetersiz olduğunu vurgulayan Kaya, bu alandaki performans göstergelerinin de düşüş gösterdiğini belirtti.

Kaya, “Kadınların istihdama katılmasındaki en önemli faaliyetlerden biri olan işbaşı eğitim programlarından 2024’te sadece 30 bin kadın yararlanmış. 2025’te ise bu sayının 40 bine çıkacağı belirtilmiş.

1 yıl içinde sadece 10 bin kadın mı işbaşı eğitimi alacak? Bu artış yeterli mi?” diye sordu. Kaya, Bakanlığın kadınların istihdamına yönelik projelerinin de azaldığına dikkat çekerek, “Kadının güçlendirilmesine yönelik uygulanan proje ve program sayısı 2023’te 30’du, 2024’te 16’ya düşmüş ve 2025’te ise sadece 11 olması öngörülüyor.

Yoksullukla mücadele ve sosyal yardımlaşma için 2024’te 98 milyar TL harcanırken, kadınların güçlenmesi için yalnızca 1 milyar TL ayrılmış. 2025’te bu rakam 4.8 milyar TL olacak, ancak yine de yetersiz.

Bu, iktidarın kadınları güçlendirmekten değil, yoksulluğun devamından yana politik tercihinin bir sonucudur” şeklinde konuştu. Sosyal yardımlarla övünen iktidara da tepki gösteren Kaya, hane başına yapılan sosyal yardım miktarının yeterli olmadığını belirtti.

Kaya, “AKP iktidarının Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesi, hane başına yapılan ortalama sosyal yardımı 2024’te 2.280 TL olarak öngörmüş, 2025 için ise bu rakamı 2.494 TL olarak belirlemiş.

1 senelik artış sadece 214 TL! Enflasyonun %49.38 olduğu bir ülkede, bu artışa artış demeye utanmak gerekir.

Cumhurbaşkanlığı bütçesinin %38 arttığı bir ortamda bu rakam halkı yoksulluktan değil, sefalete sürüklüyor” dedi.

Kaya, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Trilyonluk bütçelerde çocuklar, kadınlar ve yoksul insanlarımıza yer yok. Yazık bu ülkenin insanlarına.”
 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Hatay’da Yahya Sinvar için gıyabi cenaze namazı kılındıÖnceki Haber

Hatay’da Yahya Sinvar için gıyabi cenaze...

Dev Sağlık İş’ten Yenidoğan Çetesi AçıklamasıSonraki Haber

Dev Sağlık İş’ten Yenidoğan Çetesi Açıkl...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar