DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
BIST9833.2
Yusuf Cinkara Haber sayfa üstü

Kaleler Şehri Osmaniye: Tarihçi İsmet İpek, Toprakkale Kalesi'ni Anlattı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kaleler Şehri Osmaniye: Tarihçi İsmet İpek, Toprakkale Kalesi'ni Anlattı
Abone ol
Adana Eski Müze Müdürü ve tarihçi İsmet İpek, yazısında Osmaniye'yi ve kentin simgesi haline gelen kalelerini ele aldı.
Osmaniye haberleri

Adana Eski Müze Müdürü ve tarihçi İsmet İpek, yazısında Osmaniye'yi ve kentin simgesi haline gelen kalelerini ele aldı. İpek, özellikle  kente en yakın konumda olan ilçesi Toprakkale'ye adını veren Toprakkale Kalesi'ne dikkat çekerek, Çukurova'nın tarihi ve coğrafi önemini vurguladı.

Çukurova'nın Stratejik Önemi

İsmet İpek, yazısında Çukurova'nın tarihi boyunca önemli bir yol güzergahı üzerinde bulunduğunu belirtti. "Çukurova; tarihi ve coğrafyasıyla özel bir bölgedir.

Masmavi Akdeniz’in kıyısında, yemyeşil Toros Dağlarının ve Amanos Dağlarının önündeki Çukurova, Anadolu’yu Mukaddes Topraklara bağlayan tarihi yol üzerindedir," ifadelerini kullanan İpek, bölgedeki kalelerin bu stratejik önemi pekiştirdiğini vurguladı.

Osmaniye'nin Kale Zenginliği

Osmaniye'nin Çukurova’yı doğuya bağlayan yollar üzerinde yer aldığını belirten İpek, kentte birçok kale bulunduğunu ve bu kalelerin Osmaniye'yi "Kaleler Şehri" unvanına layık kıldığını ifade etti.

İpek, Osmaniye Merkez'de Kastabala Sur Duvarları, Bodrum Kale, Çardak Kalesi gibi kalelerden bahsederken, bu kalelerin kültürümüzde derin izler bıraktığını söyledi.

Toprakkale'nin Tarihi ve Mimari Özellikleri

İpek, yazısının devamında Toprakkale Kalesi'ne özel bir yer ayırdı.

"Toprakkale, Osmaniye’ye 10 km mesafede, aynı adlı ilçenin sınırları içindedir," diyen İpek, kalenin Adana, Antakya, Kahramanmaraş ve Gaziantep şehirleri arasındaki stratejik konumuna dikkat çekti.

Kalenin üç sur halinde inşa edildiğini ve yapısal özellikleriyle dikkat çektiğini aktaran İpek, kalenin tarihi boyunca pek çok farklı isimle anıldığını ve farklı uygarlıkların kontrolünde olduğunu belirtti.

Osmaniye'nin Tarihi Kalelerinin Korunması Gerekiyor

İsmet İpek, yazısının sonunda Osmaniye’deki tarihi kalelerin ihmalden dolayı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirterek, "İlgililerin bu abidelerin tamir ve muhafazası için daha fazla vakit geçirmeden harekete geçmelerini rica ediyoruz," ifadelerini kullandı.

Osmaniye'nin zengin tarihi mirasının korunması gerektiğine vurgu yapan İpek, bu eserlerin gelecek nesillere aktarılmasının önemine dikkat çekti.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Üniversiteyi Yeni Kazanan Öğrencilerin Harçlıkları BelediyedenÖnceki Haber

Üniversiteyi Yeni Kazanan Öğrencilerin H...

Kaymakam Erdinç Dolu ve Eşi, Şehit Ailesine Destek OlduSonraki Haber

Kaymakam Erdinç Dolu ve Eşi, Şehit Ailes...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar