DOLAR32.3272
EURO35.1617
ALTIN2303.8
BIST9051.3
Yusuf Cinkara Haber sayfa üstü

İlçelerde ceviz bahçeleri genişletiliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İlçelerde ceviz bahçeleri genişletiliyor
Abone ol
Osmaniye’nin Bahçe ve Hasanbeyli ilçelerindeki üreticilere verilen destekle 50 dekar alanda ceviz bahçesi kurulumu tamamlandı.
Osmaniye haberleri

Osmaniye’nin Bahçe ve Hasanbeyli ilçelerindeki üreticilere verilen destekle 50 dekar alanda ceviz bahçesi kurulumu tamamlandı.

Osmaniye Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, ceviz’in ilimizin coğrafi yapışa ve iklim özellikleri nedeniyle stratejik tarımsal ürünlerden birisi olduğu belirlendi.Kuruyemiş sektöründe ve bir çok işlenmiş ürünlerde kullanılması açısından da ekonomik değeri son derece yüksek olan ceviz üretimi için, Osmaniye’de üretim alanlarının genişletilmesi planlandı.

Bu amaçla Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi kapsamında, 2022 yılında her bir çiftçiye 10 dekar olmak üzere toplam 5 yatırımcıya 50 dekar ceviz bahçesi kurulumu sağlandı.

Programlar kapsamında Bahçe ilçesinden 3, Hasanbeyli ilçesinden de 2 üreticinin yararlanması sağlandı.

Osmaniye’deki Ceviz bahçesi kurulumu programının toplam bütçesinin 624.950 Tl. olduğu belirtilirken, hibe programında yer alan sertifikalı fidan, damlama sulama sistemi kurulumu ve ihata tel çit yapımı maliyetinin yüzde 70'inin projeden karşılandığı, bahçelerde “Maraş-18” ve "Chandler" çeşitlerine yer verildiği kaydedildi.

Üreticilere hibe programı ile zor coğrafi koşullarda genelde küçük ve parçalı arazilerde üretim yapmaya çalışan üreticilerin gelirlerini artırarak yaşam kalitelerinin iyileştirilmesinin amaçlandığı belirtiliyor.

Bunun yanı sıra ilimiz ceviz yetiştiriciliğinde ilkbahar geç donlarından etkilenmeyen çeşitlerin yaygınlaştırılması, kültürel bakım işlerinin tekniğine uygun yapılması ve hastalık-zararlı kayıplarını en aza indirerek verim ve kaliteyi artırmak amaçlanıyor.

Program kapsamında ayrıca, genç çiftçilerin üretime katılımının sağlanması, atıl tarım arazilerinin tarımsal üretime kazandırılması ve proje alanında ceviz yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasının da düşünüldüğü kaydedildi.

TÜRKİYE CEVİZ ÜRETİMİNDE 4. SIRADA

Dünya ceviz üretiminin 4,5 milyon ton olduğu belirtilirken, bu üretimin yaklaşık 2,5 milyon tonunun Çin’de gerçekleştiği belirtildi.

 Üretim miktarı açısından değerlendirildiğinde ise Türkiye yaklaşık 325. Bin ton ceviz üretimi ile Çin, ABD ve İran’dan sonra dördüncü  sırada yeralıyor.

TÜİK-2021 verilerine göre Osmaniye’de 5.053 dekar alanda 1.713 ton ceviz üretimi gerçekleştirildiği kaydedildi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Meslek Liseli Öğrenciler, Polonya’da staj yaptıÖnceki Haber

Meslek Liseli Öğrenciler, Polonya’da sta...

Yakalanan 21 kişiden 13’ü tutuklandıSonraki Haber

Yakalanan 21 kişiden 13’ü tutuklandı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar