DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
BIST9833.2
Yusuf Cinkara Haber sayfa üstü

CHP’li Kaya’dan İktidara “İstanbul Sözleşmesine Dönüm” Çağrısı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
CHP’li Kaya’dan İktidara “İstanbul Sözleşmesine Dönüm” Çağrısı
Abone ol
CHP Kadın Kolları Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Asu Kaya, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla bir basın toplantısı düzenleyerek kadın hakları ve çocuk istismarı konularına dikkat çekti.
Osmaniye haberleri

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Asu Kaya, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla bir basın toplantısı düzenleyerek kadın hakları ve çocuk istismarı konularına dikkat çekti.

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin kadın hakları üzerindeki etkisine vurgu yapan Kaya, hükümeti sorumlu davranmaya ve kadınları korumaya yönelik adımlar atmaya çağırdı.

Kaya, basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Çocukları ve kadınları her türlü şiddetten evrensel değerler ışığında koruyan sözleşmeden çekilmemizin, kadın hakları ve kadınlara yönelik şiddetle mücadelede en ufak menfi etkisi olmamıştır' diyecek kadar gerçeklikten uzaklaşmış olanlara sesleniyorum," diyerek, hükümetin bu tavrına sert eleştirilerde bulundu.

Kaya, konuşmasında İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasının kadın haklarına olumsuz etkilerine değindi ve hükümetin 6284 sayılı kanunu uygulamamasıyla ilgili eleştirilerini dile getirdi.

Kaya, "Hâlâ yürürlükte olan İstanbul Sözleşmesi’ne geri dönün, 6284’ü hedef almayın, uygulayın.

Devlet ciddiyetiyle ülkeyi yönetin ve cezasızlığa son verin.

Eğer siz bu gidişata dur demezseniz biz diyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’ne biz geri döneceğiz," dedi.

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’nde Türkiye’de kız çocukları ve kadınlar için koşulların giderek kötüleştiğini belirten Kaya, kadın ve çocuk cinayetlerinin artışına dikkat çekti.

"Geleceğimiz, gücümüz olan kız çocuklarımızın Dünya Kız Çocukları Günü'nü kutlamamız gerekirken, her geçen gün kız çocukları ve kadınlar için ülkemizin cehenneme döndüğünü görüyoruz," ifadelerini kullanan Kaya, Türkiye’deki kadına ve çocuklara yönelik şiddetin sistematik bir hal aldığını belirtti.

Kaya, konuşmasında özellikle küçük yaştaki çocukların maruz kaldığı istismar ve ihmal vakalarına dikkat çekerek, “Her gün öldürülen kadınları, sokaklarda parçalanmış kadın bedenlerini gördükçe yaşadığımız cehennemin nasıl büyük bir çürümüşlük sonucu yaratıldığını görüyoruz,” dedi.

Ayrıca, "Narin'i 8 yaşında, Sıla bebeği 2 yaşında toprağa verdik. İnsan olmanın ağırlığıyla içimiz acıyor," diyerek kadın cinayetlerinin acı sonuçlarını bir kez daha hatırlattı.

Kaya, Türkiye’de kız çocuklarının eğitim ve sosyal haklardan yeterince yararlanamadığını vurgularken, hükümeti bu konuda daha duyarlı politikalar geliştirmeye çağırdı.

Kaya, "2023 yılında, 16-17 yaş arasında 10 bin 471 kız çocuğunun çocuk yaşta evlendirildiğini biliyoruz.

TÜİK verilerine göre, 720 bin kız çocuğu eğitimin ilk dört yılından sonra okuldan ayrılmış durumda," diyerek, çocuk evliliklerinin ve eğitimden uzaklaşmanın ciddi bir problem olduğunu belirtti.

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı, kız çocuklarının eğitimini güçlendirecek politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini ifade ederek, "Toplumsal şiddeti sona erdirmek, eşitsizlik ve ayrımcılık döngüsünü kırmak için bugünün kız çocuklarını güçlendirmeliyiz," dedi.

Kaya, özellikle çocuk istismarlarına karşı eyleme geçilmesini talep etti.

Basın toplantısında Kaya, 11 Ekim günü Kuğulu Park'tan başlayıp TBMM Çankaya Kapısı'na kadar sürecek "Kapkaranlık Yürüyüş" için de çağrıda bulundu.

"Bugün ve her gün, ülkemizdeki her bir kız çocuğu ve kadının can güvenliğini sağlamak, onların yarınlarını güvence altına almak için daha çok direneceğiz," diyen Kaya, herkesi bu gece 21.30’da düzenlenecek yürüyüşe katılmaya davet etti.

Konuşmasını sonlandırırken, "Susmayacağız, Narin'leri acımasızca katledenlere karşı kararlılıkla birlikte mücadele edeceğiz," diyerek, mücadelenin süreceğini vurgulayan Kaya, Türkiye’de kadınların ve çocukların haklarını savunmaya devam edeceklerini belirtti.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Osmaniye’de Başarılı Okullara Ödül VerildiÖnceki Haber

Osmaniye’de Başarılı Okullara Ödül Veril...

”Jojo Caravanport Adana” fuarı sürüyorSonraki Haber

”Jojo Caravanport Adana” fuarı sürüyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar