Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde, yavruyken boynuna 3 milimetre kalınlığında inşaat teli bağlanarak sokağa terk edilen yaralı köpek, veteriner hekim tarafından fark edilip Hayvan Hakları federasyonu (HAYTAP) Tedavi Merkezi'ne götürdü.
Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde, yavruyken boynuna 3 milimetre kalınlığında inşaat teli bağlanarak sokağa terk edilen yaralı köpek, veteriner hekim tarafından fark edilip Hayvan Hakları federasyonu (HAYTAP) Tedavi Merkezi'ne götürdü.
Yaklaşık 6 aylık olduğu tahmin edilen ve 2 santim derinliğinde açık yaraya sebep olan köpeğin boynundaki tel, demir kesme makası ile koparılarak çıkartıldı.
Düziçi Belediyesi Veteriner Hekime Tuğba Acer ve ekibi, yavruyken boğazına inşaat teli bağlanarak sokağa terk edilen ve boğazında 20 santimlik uzunlukta 2 santim derinlikte açık yarayla yaşam mücadelesi vermeye çalışan dişi sokak köpeğini, 4 saatlik uğraş sonunda yakalayıp, tedavisi için ivedi olarak Osmaniye'de kurulan HAYTAP tedavi merkezine götürdü.
Burada, veteriner hekim Ali Laçinbala, köpeğin boynundaki teli, demir kesme makası ile kopartarak kurtardı. Serum takviyesi yapılıp, ağrı kesici ve antibiyotik tedavisi uygulanan köpeğin yaklaşık 2 ay süreyle gözlem altında tutulacağı kaydedildi.
Ayrıca, köpeğe parazit enflasyonunun önüne geçmek amacıyla püskürtme yöntemi ve derialtı enjeksiyon ile paraziter uygulamaları yapıldı.
HAYTAP Yönetim Kurulu Üyesi Veteriner Hekim Ali Laçinbala, köpeğin kendisine geldiğinde çok korkmuş olduğunu ve üzerinde yüzlerce pire enfeksiyonu olduğunu söyledi.
Köpeğin, boynuna takılan tel ile ciddi bir yaşam mücadelesi verdiğini ifade eden Laçinbala, “Sokak canımız bize geldiğinde ilk başta ip zannettiğim bu demir parçası makas veya bıçak gibi kesici aletlerle çıkamayacak kadar kalınlıkta yaklaşık 3 milimetre kalınlığında. Bu tel köpeğimizin boğazında yaklaşık 20 santimlik kesiye sebep vermişler.
Bu inşaat demiri boğazında iken yaşam mücadelesi veren bu canımızın üzerinde de yüzlerce pire, kene gibi birçok parazite maruz kalmış. Haytap tedavi merkezi olarak bizlerde hemen müdahalesini yaptık.
Bu demiri, demir kesme makası ile kestik. Gerekli müdahaleyi yaptık.” Dedi.
Açık yaralara antibiyotik tedavisi uyguladıklarını kaydeden Ali Laçinbala, “Yine sıvı elektrolit dengesini sağlamak için damar yolu açtığımız canımızda serum takviyesi yaptık.
Ağrı kesici ve antibiyotik tedavisi devam eden canımız yaklaşık 2 aylık bir tedavi sürecine başladı.
Parazit enflasyonunun önüne geçmek amacıyla püskürtme yöntemi ve derialtı enjeksiyon ile paraziter uygulamaları yapıldı. Desteklerinizle kurulan bu merkezde her yıl yüzlerce sokak canı yaşama tutunuyor.” Diye konuştu.
Yorum Yazın