DOLAR32.34
EURO34.879
ALTIN2393.5
BIST10276.
Mustafa Bardak

Mustafa Bardak

Mail: [email protected]

Yeni bir uygulama

Yeni bir yıla girdiğimiz ilk günde yeni zamlarla da yaşamaya başlarken, belirlenen yeni asgari ücret cebe girmeden erimeye başlar oldu.

Bu yıl, asgari ücretin ara zam yapılmaksızın bir kez yapılacağını açıklandı. Vatandaşa sorduğumuzda; maaşlarına zam yapılması yerine, zorunlu tüketim ürünlerine sık sık zam istemediklerini dile getirdiler.

Yeni asgari ücret, 2023 yılının Temmuz ayındaki ara zamma göre yüzde 49 oranında artırıldı. Yeni asgari ücret zammının yılda bir kez yapılacağı ve “ara zam” yapılmayacağı söylenilse de, 2024’ün ilk gününde yeni zamlar açıklanıp uygulanmaya başladı.

MTV   yüzde 58,46, Gelir vergisi yüzde 57, Özel iletişim vergisi yüzde 53,8 oranında artırıldı. Bu arada değerli kağıt ücretlerine de zam yapılırken, vatandaşın nüfus cüzdanı alabilmesi için 130 Tl., kayıp olan nüfus cüzdanını yeniden çıkarabilmesi için 260 Tl para ödemesi gerektiğini anımsatalım.

Oto yol ve boğaz köprü ücretlerine de zam yapılırken, bu zamlar esnafın satışlarına da yansıyordu.

Bir yıl boyunca vatandaşlar yeni bir yılı bekleyip, yeni yılın eski yılları aratmamasını umutlarken, çalışanın cebine maaşı girmeden mevcut parasından yapacağı harcama ürünlerine zam yapılması zorlanmalara neden oluyordu.

Aslında yeni yılda vatandaşın zorunlu ürünlerine ve diğer kullanım harcamalarına zam yapılacaksa Ocak ayının son gününde yapılması daha doğru olur diye düşünüyorum.

Ay içerisinde yeni maaşlarını alınan çalışanlar ile emekli vatandaşlar, zamlı maaşlarından harcama yapmış olurlar. Henüz yeni maaşlarını bile alamadan ceplerindeki mevcut para ile zamlı ürünler almak veya işlem yaptırmak vatandaşın zoruna gidiyor!

Maaşların erimemesi için, alım gücünün sabitlenebilmesi vatandaşın öncelikli beklentileri arasında yer alıyor. Asgari ücret 2024 yılının sonuna kadar 17 bin 2 Tl. olarak alınacak, ama yılın sonuna kadar; akaryakıt, elektrik, doğalgaz kaç kez zam görecek!?

Gıda ürünlerine baktığımızda, şu anda zeytinyağındaki fiyat artışının önü alınamıyor. Geçtiğimiz yıla göre en fazla zam gören zeytinyağında, geçtiğimiz yılki fiyatla iki litre alınırken, yılın ilk günlerinde aynı para ile bir litre ancak alınabiliyor.

Yeni yılla birlikte ekmek fiyatları başta olmak üzere zamlar yapılmaya başlandı. Bu ayın sonuna kadar zam yapılmayan ürün kalmayacağı gibi, üç ay sonrasında yeniden fiyat etiketlerinde artışlar yapılacağı kaygısı yaşanıyor.

Asgari ücret 11 bin 402 Tl’den 17 bin 2 Tl’ye çıkarken, ev kiralarındaki artışların bir türlü önü alınamıyor! En düşük emekli maaşının 7 bin 500 Tl olduğu günümüzde, bu rakamda kiralık ev bulabilmenin zor olduğu süreçten geçiyoruz.

Yeni yılla birlikte emekli maaşlarının en düşük 10 bin ile 11 bin lira arasında olabileceği tahmin ediliyor. Bu ay içerisinde yeni emekli maaşları da açıklandığında göreceğimiz rakamla bir ay boyunca bu maaşın yetip yetmeyeceğini de yaşayarak anlayacağız.

Siyasiler, 31 Mart seçimlerini nasıl kazanabileceklerinin hesaplarını yaptıkları kadar, asgari ücretli ve emekli vatandaşların nasıl sağlıklı beslenip, yaşayabilecekleri de hesap etseler, seçimlerin kazanabilme kaygısını bu kadar düşünmemiş olurlar.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar