DOLAR32.34
EURO34.879
ALTIN2393.5
BIST10276.
Mustafa Bardak

Mustafa Bardak

Mail: [email protected]

Salı sallanacak mı?

Yılın son ayının üçüncü haftasının ilk günündeyiz. Haftanın başı Pazartesi olunca, Salı’nın “sallandığı” söylenir.

Salı’nın nasıl sallanıp sallanamadığını yarınki “Asgari ücret belirleme oturumunda” göreceğiz.

2023 yılının yeni asgari ücretini belirlemek üzere yapılan toplantının ilki 7 Aralık, ikinci toplantısı ise 14 Aralık günlerinde yapılmıştı.

Toplantılara yasa gereği işçi, işveren ve Hükümet kanatlarından beşer temsilci olmak üzere toplamda 15 kişiden oluşması gerekiyor.

Yapılan iki toplantı neticelerinde bazı rakamlar konuşulup görüşülse de kesin bir rakam üzerinde karara varılamadı.

20 Aralık Salı (yarın), asgari ücret belirleme toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapılacak. Gözler ve beklentiler yarına çevrilmiş durumda.

Üçüncü toplantıda bir karar alınır mı, alınmaz mı bilinmez ama, dördüncü toplantı ile bir rakam üzerinde sonuçlanmış olacağını ve açıklanmasının yapılması gerektiği görüşü ağırlık kazanıyor.

Yeni asgari ücretin ne kadar olacağı yönündeki çalışma ve ileri sürülen rakamlara baktığımızda farklı ama birbirlerine yakın görüşlere rastlıyoruz.

Bu konudaki tahminlerimi geçtiğimiz sayılarımızda, bu sütunlarda sizlerle paylaşmıştım. Gündemi takip ederek yine aynı görüşlerde olduğumu da anımsatırken, ortaya atılan veya atılmak istenen rakamlara da bugün paylaşmak istiyorum.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yaptığı araştırma sonuçlarını açıklıyor. Araştırmaya göre; ''İşçi ya da işveren olmayan çeşitli mesleklerden vatandaşların oluşturduğu kamuoyunun 2023 yılı asgari ücreti için ortak beklentisi 7 bin 845 lira” olarak görüş belirtiliyor.

 İşçi Temsilcisi olarak toplantıya katılan Türk-İş Başkanı Erdün Atalay; "Uzmanlarımızın ifade ettiği rakama göre açlık sınırı 7 bin 785 lira, yoksulluk sınırı ise 10 bin 170 lira.

TÜRK-İŞ, açlık sınırı olan 7 bin 785 liranın üstünü konuşacak. Bizim şu an asgari ücret ile ilgili bir teklifimiz yok, biz açlık sınırını anlatıyoruz. 8 olur, 9 olur, 10 olur. Bir getirin önümüze bakalım, o zaman konuşacağız.”diyor.

İşveren temsilcileri ise farklı görüşlerini dile getiriyorlar.  İhracat yapmakta zorlanabilecekleri, işçi çıkarabilecekleri yönünde konuşmalar yapılıyor.

Yeni asgari ücretle ilgili olarak, son günlerdeki görüş ve araştırmalara baktığımda; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre, işçilerin asgari ücret beklentisinin 7 bin 500 TL, işverenin 7 bin TL, çeşitli mesleklerden oluşan vatandaşların oluşturduğu kamuoyunun ortak beklentisinin 7 bin 845 TL, asgari ücretle çalıştığını belirten işçilerin asgari ücretten beklentisinin de ortalama 7 bin 630 TL olduğunu yönünde gündem oluştuğuna tanık olmaktayım.

Yarın yapılacak olan toplantıda kesin rakam belirlenir mi belirlenmez mi bilemem ama, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni asgari ücretle ilgili söyleyecekleri sözlerin sonunda belli bir rakam üzerinde karar verilmesi görüşü ağırlık kazanıyor.

Siyasi kulislerdeki konuşulanlara bakılırsa, genel olarak yeni asgari ücretin; 8 bin ile 8 bin 250 lira gibi bir rakam üzerinde olabileceği dile getiriliyor.

Emekliler mi? Onlar için ise bence; “Emekleyerek yürümeye devam!”diyorum…

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar