DOLAR32.34
EURO34.879
ALTIN2393.5
BIST10276.
Mustafa Bardak

Mustafa Bardak

Mail: [email protected]

Öncesi ile sonrası

Yılı bitirmemize bir gün kaldı, yarın gece yarısından sonra 2021 yılını gerilerde bırakacağız.

Cumartesi günü sabahleyin uyandığımızda bir yılı geride bırakırken, yeni bir yıla günaydın diyeceğiz.

Gidenin ardından düşünmek, uğurlamak, özlemek veya unutmaya çalışmak gibi farklı olayları aklından geçirenler olacaktır.

Geleni düşünmek, programlar yapmak, umut etmek, kendini yeni bir yıla hazırlamak, yılların öncesini ve sonrasını düşünmeye başlayacağız.

Gelen yeni yılın bizlere neler getirebileceğini umut ederken, aklımıza ilk gelen; sağlıklı yaşamak, mutlu olabilmek ve ekonomik anlamda geçinebilmek olacaktır.

Biraz geçmiş yıllara geri dönüp baktığımda, yılbaşı akşamları Milli Piyango bileti alanların sabır ve heyecanlı bekleyişleri geliyor aklıma.

Gece yarısından sonra bilet numaraları verilirken insanlar kendi aralarında konuşurlardı; “Benim biletime büyük ikramiye çıkmaz ama, amorti de çıksa yeter!...” bazıları kendi arasında konuşurken; “Büyük ikramiye çıkarsa ne yaparsın!”diye soranlara değişik yanıtlar verilirdi.

Kimileri ev, araba, arsa almayı, kimileri okul veya cami yaptırmayı düşündüklerini söylerlerdi.  Bilet numaraları TV ekranlarından okunurken, elinde kalem alıp numaraları yazanlar, biletleri ellerinde takip edenler, iki ramak ile biletlerine ikramiye çıkmadığını söyleyenler, ekran karşısında pür dikkat izleyenleri anımsıyorum.

Yılbaşının ilk günü işyerlerini geç açanlar için, komşu esnaf; “Komşuya piyango vurdu galiba, gelmediğine göre zengin oldu sanırım!”diye konuşanlara rastlardık.

Bazı şakacı esnaf ise işyerini geç açan komşularının vitrinine “Piyango biletimi almaya gideceğimden, bugün gelmedim”diye yazı asanlar olurdu.

Milli Piyangonun en yüksek ikramiyesi 1 milyar lira olduğunda, gözler ikramiye sahibine çevrilmişti. O yıl en büyük ikramiye Osmaniye’de Muhasebecilik yapan Şahin Sarı’nın biletine isabet etmişti.

TV ve yazılı medya Osmaniye’ye koşturup gelmişti. Günlerce Osmaniye ve Piyango milyarderi gündem olmuştu.

Şimdi o yıllar gerilerde kaldı, yılbaşı akşamları Piyango biletlerine ikramiye çıkıp çıkmayacağı konusunda insanlar eskisi gibi heyecan ve meraklı değiller.

Eskilerdeki gibi bilet almayanlar, ertesi günü tam listenin gazetelerde yayınlanması nedeniyle Tv ekranlarında  şanslı numaraları merak etmeyenlerin sayıları çoğaldı.

Bir başka olay ise son yıllarda Milli Piyango’nun büyük ikramiyelerinin kim veya kimlere çıktığı yönünde bilgiler öğrenilemeyince insanlar piyangodan umutlarını azaltmış hale geldiler.

Giden yıl gidiyor, gerilerde olumlu ve olumsuz olayları ile unutmaya çalışırken, yeni bir yılı karşılarken, yeni umutları da beraberinde getiriyor.

Son yıllarda yeni yılın ilk günü nelere zam yapılacağı, gelen zamlarla maaşların ay sonunu getirip getiremeyeceği düşünülmeye başlandı.

Bir sabah erkenden evinizden çıkıp sokakta yürüyorsunuz, o günkü yapmak istediklerinizi düşünüyorsunuz. Karşınızdan gelen tanımadığınız birinin; “Bugün çok şıksınız veya çok güzelsiniz!”diye gözlerinizin içine bakarak konuştuğunu düşündüğünüzde o anda aldığınız enerji gibi yaşayabilmeniz dileklerimle…

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar