DOLAR32.34
EURO34.879
ALTIN2393.5
BIST10276.
Mustafa Bardak

Mustafa Bardak

Mail: [email protected]

Ocaktaki yangın

Yeni yılın ilk günlerinde, yani Ocak ayını yaşamaya çalıştığımız bu günlerde, ocakların altındaki ateşin ısısı üzerine yazmak istedim.

Ocağın yanması veya sönmesi üzerine çeşitli halk deyimlerini bilirsiniz. Kimsenin ocağının altındaki ateşin sönmemesi dileklerimiz arasında yer alır.

Ocağın yanması, sönmemesi derken yılın ilk ayı olan Ocak ayının da tüm dünyaya en azından ılık yaşanması tek umudumuz olarak aklımızdan geçmektedir.

Ocak ayı denildiğinde, yeni asgari ücretin açıklanıp yürürlüğe girmesi, emeklilere yapılacak olan zamlar ile tüketim ürünlerine yapılacak olan artışlar akla gelir.

Yeni asgari ücretin açıklanmasının ardından henüz çalışanlar yeni ücretlerini almadan, tüketim ürünlerine yapılan zamlar tartışılmaya başlandı.

Bu günlerde gelen zamlarla ilgili tartışmalar ve nelere yüzde kaç oranında zam yapıldığı olaylarını burada sizlerle paylaşmayacağım, siz onları haber bültenlerinde izliyorsunuz.

Emeklilere verilecek zam oranı da dün açıklandığında, enflasyon verilerinin baz alındığı belirtiliyordu.

Açıklanan emekli maaş oranlarına baktığımızda, memur emeklilerine yüzde 16,39, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ise yüzde 15,39 oranında zam yapıldı.

Yeni yapılan zamla birlikte en düşük emekli maaşı 3 bin 500 Tl’den yüzde 16,49 zam ile birlikte 4 bin 77 Tl oldu.  Bağ-Kur emekli maaşı da yine 3 bin 500 Tl’den 4 bin 77 Tl’ye yükseltildi.

Emekli memur maaşlarına yapılan artış ta belli oldu.  En düşük emekli memur maaşı  7 bin 78 Tl olurken, en düşük öğretmen maaşının da 11 bin 702, polis maaşının ise 15 bin 295’ Tl’ye yükseltildiği açıklandı.

2023 yılı için açıklanan emekli maaşlarına baktığımızda SSK ve Bağ-Kur emeklilerine verilecek olan 4 bin 77 Tl’lik maaşın bugünkü yaşam koşullarında kime yeteceği hesaplanmaya başlandı bile.

Türkiye’de “açlık sınırı” rakamı ile emeklilere verilen yeni ücret arasındaki makasın iyiden iyiye açılmakta olduğu günleri yaşamaktayız.

Asgari ücretlilere verilen yüzdelik zam oranının yarısı kadar bile emeklilere verilmezken, bu kadar düşük oranın, EYT’lilerin emekli olmaları gündeme gelmesiyle düşük tutulduğu tartışılıyor.

Emeklilere yapılan zam oranın bin lirayı bile bulmamış olması olayının bugünlerde çok tartışılacağı anlaşılıyor.

Bir araç muayenesinin bin liranın üzerine çıkarıldığı, araç trafik sigortasının  2 bin 300 Tl’lerde olduğu günümüzde emeklilere verilen rakamın ne derece tartışmadan uzak olabileceğini düşünebiliriz!

Bu arada, Üniversite öğrencilerinin KYK borçlarındaki faiz oranlarının silinmesi ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından söylenilen sözleri anımsıyorum.

Yeni yılda KYK borç faizlerinin silinmesi ile ilgili bir uygulamanın henüz hayata geçirilmesi ile ilgili haberleri gençlerimiz sabırla bekliyorlar.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar