DOLAR32.34
EURO34.879
ALTIN2393.5
BIST10276.
Mustafa Bardak

Mustafa Bardak

Mail: [email protected]

Kendini yoklayabilmek

Belli görevlere gelen veya getirilen kişiler bulundukları makamın hakkını veremiyor veya başarısız kalmışlarsa, kabullenmeleri en büyük erdemliktir.

Kişinin bazı anlarda kendisini yoklaması ve nereye doğru gittiğini görmesi  hem yönettikleri, hem de kendisinin geleceği açısından önemlidir.

Bir vatandaş, aynı zamanda halkın arasında günü birlik sorunlarını dinleyen gazetesi olarak görüyorum ki, bugünkü iktidar ülkenin ve ülkemizde yaşayan vatandaşların ekonomik ve sosyal yaşantılarındaki bilgilerden uzak kalmış durumda.

Muhalefet ise mevcut iktidarın değişip, yerine kendi iktidarlarını kurmaları halinde ülkenin düzlüğe çıkacağı yönünde iddialarına ağırlık vererek konuşurlar.

Yıllardır, iktidar veya Hükümetlerin sözcülerini de, muhalefet sözcülerinin sözlerini de duyan ve haber yapan bir gazeteci olarak; halkın yaşantısını ön planda tutabilecek yürekliliği gösteren siyasilere az sayıda  rastladığımı belirtmek isterim.

Ülkeyi 19 yıldır tek başına yöneten AKP iktidarının sözcülerinin her konuşmalarında algılar oluşturduklarını, halkın yaşantısı ile alay edercesine ekonomi üzerine  uygulamalarına sadece gülebiliyorum.

Önümüzdeki günlerde yeni asgari ücret açıklanacak. Hükümet ve İşveren temsilcileri kendilerince hesaplama yaparak bazı rakamlar veriyor ama, işçi temsilcisi sendika Başkanı herhangi bir rakam veremediği gibi, sanki verilecek olan rakamı kabul edecek gibi tavırlar içinde olduğunu gözlemliyorum.

Hükümetin son günlerdeki hareketli görülen çalışmaları, Katar ile anlaşmalar, Arap ülkeleri ile yakınlaşmalarda ortaya konulan ne gibi anlaşmaların olup olmadığını halkımız tartışıyor. Tam bu süreçte çalışanların asgari ücret artışı görüşülüyor.

Asgari ücret, 2020 yılında yüzde 15.03 oranında artış göstererek, 2 bin 324 Tl olarak açıklanarak uygulanmaya başlanır.

2021 yılının asgari ücretinin belirlenmesinde iktidar yüzde 21.56 oranında zam yaptığını ballandırarak anlatırken, net asgari ücret 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlendi ve  501 lira 9 kuruşluk bir ekleme yapıldığını görmekteyiz.

Önümüzdeki günlerde 2022 yılının asgari ücreti belirlenecek, İyimser düşüneyim ve yüzde 25 artış yapılacağını hesapladığımda; 2 bin 825 lira 90 kuruş olan net ücret, 707 lira 475 kuruş artışla 3 bin 532 lira 375 kuruş olarak açıklanabilir diye tahmin ediyorum.

Yeni asgari ücret rakamındaki yukarıda yazdığım rakamın 800 liranın üzerine çıkarılmayacağını da vurgulamak isterim. Benim tepkilerim, vatandaşların yaşantılarının araştırılmadan ve yaşantısından habersiz olunmasıdır.

Tarih: 29 Kasım 2020, ev tüpünün fiyatı; 119,50 Tl.  bir yıl sonrasında bugün ise 220.00 Tl. olmuş durumda. Bir yılda tüpgaza yapılan zammın yüzdelik oranını hesap edebilirsiniz!

21 Aralık 2020 tarihinde  torbasını 36 TL’den aldığımız sobalardaki yakacak kömürün, bir yol sonrasındaki fiyatının 115 Tl dolayında satıldığına tanık olduğunuzda, bu ülkeyi yönetenlerin becerisizliklerini elbette tartışabilirsiniz.

Asgari ücret belirleme komisyon üyelerine soruyorum; Geçtiğimiz yılın bu ayındaki evlerde kullanılan tüpgaz ile sobalarda yakılan kömür fiyatlarındaki artışlara göre yüzdelik oranda emekçi insanların asgari ücretlerini belirleme hesabında bulunmanızı bekliyorum.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar