DOLAR32.34
EURO34.879
ALTIN2393.5
BIST10276.
Mustafa Bardak

Mustafa Bardak

Mail: [email protected]

Emeklinin umudu Banka promosyonlarında

Türkiye’deki emekliler, 35-40 yıl gibi bir sürenin ardından aldıkları maaşları, günümüzde “aşlık sınırını” altında olduğunu kimse inkar edemiyor!

Devletin resmi araştırmasına göre bile bugünkü “açlık sınırı” 6. Bin liranın üzerinde görünürken, asgari ücretli buna yakın maaş alırken, emekliler ise bu rakamın yarısını alabiliyorlar.

Emeklilerden sözederken, işçi olarak çalışınken emekliye ayrılan “Millet” yani vatandaştan sözediyorum. TBMM’de “Milletin vekili” olarak görev yaptıktan sonra emekliye ayrılanlardan sözetmiyorum.

Bizim vatandaşlarımız sabretmesini de bilir, saygı dile verilen sözleri beklemesini de bilir. “Vatan, Millet ve Bayrak” denildiği zaman bizim yurttaşlarımız; Devletinin yöneticilerinin sözlerinin dışına çıkmazlar!

Bunu fırsat bilerek vatandaşlara olur-olmaz zamanlarda; “Sabır edin!”demenin de bir alemi olmasa gerek!

Emeklilerin aldıkları 3 bin 500 Tl maaşın, bir aylık sürede, hangi gereksinimleri karşılayacağını “ekonomist olduklarını” söyleyenler, ya da kurmayları hesap etme zahmetinde bulunabilseler!

Bu konudaki hesaplamaları  yazılarımda kalemleri ile birlikte hesaplayıp, okurlarımla paylaştım.

Şunu açık olarak söylemem gerekirse, vatandaşın yaşantısını gördüğümde veya bana gelen sızlanmaları dinlediğimde farklı, vatandaşların yaşantılarına baktığımda farklı olaylara tanık olduğumu söylemek isterim.

Emekli vatandaşımız aylık 3 bin 500 Tl alırken,  Bankaların davetlerinde; 7 bin, hatta 7 bin 500 Tl’ye varan “promosyon” ödemesi yapılacağı son günlerde yoğun ilgi görmeye başladı.

Hangi banka fazla promosyon veriyorsa, emekli vatandaşlarımız o bankanın önüne sabahın alaca karanlığında gelip sıraya giriyor ve beklemeye başlıyor.

Bugünkü iktidar, kendisinden önceki Hükümetleri eleştirirken; “Vatandaş kuyruklarda bekliyordu!”diye sözler kullanıyor.

Doğrudur sözler, ama vatandaşımız o yıllarda banka kuyruklarında maaşlarına promosyon için, ucuz yağ, et, makarna, ekmek ve benzeri gıda kuyruğuna bu kadar girmiyordu! Vatandaşın elinde parası vardı ama, stokçular sayesinde ürünler bulunamıyordu. Bugün ise vatandaşın cebinde para yok, ama ürünler çeşit çeşit…

Bankalar emekliler için 3 yıllık promosyon anlaşması yapıyor. En fazla verilen promosyon 7 bin 500 Tl. Yıllık enflasyon oranlarını düşündüğümüzde bankalar bunu fazlası ile çıkarıyor.

PTT’den maaşlarını çekenlerin promosyonları ise Bin lira bile değil. Oysa PTT’de bir banka ile ortak çalışıyor.

Maaş aldığı bankaya kredi borcu olanlar, bir başka bankaya gidemiyor. Önce borcunu ödemesi koşulu getiriliyor. Bankaların yıllık kar oranı yüzde 400-600 arasında artarken, emeklinin promosyonu 3 yıllığına yapılıyor.

Devletimiz emeklisine aylık 3 bin 500 Tl verirken, özel bankaların 7 bin 500 Tl. promosyon tekliflerinin altında farklı olayların yatıp yatmadığını da araştırması gerekir diye düşünüyorum.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar