DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
BIST9833.2
Mustafa Bardak

Mustafa Bardak

Mail: [email protected]

Canların, canına kıymak!

Bir süredir iktidarın gündeminde olan olaylardan birisi de, “sokak hayvanları” ile ilgili olarak konuşulmaktadır.

Sokaktaki sahipsiz kedi veya köpeklerin insanları rahatsız ettiği, trafikte sorunlar oluşturduğu, çocuklara saldırdığı ile ilgili çözüm yöntemleri gündem oluşturuyor.

İktidar partisinden gelen bazı seslerin, bu canların “uyutulması” ile ilgili olmasına hayvan severler karşı tepki göstermeye başladılar.

Uyutulması yerine, kısırlaştırılma ve barınaklarda beslenmesi yönündeki öneriler tartışılırken, Hükümet tarafından hazırlanan tasarılar Meclis Başkanlığına sunulması yönünde son gelişmeleri öğreniyoruz.

Sokaklarda sahipsiz olarak dolaşan canlar için elbette sağlıklı yaşayabilmeleri için çözüm yolları bulunmalıdır.

Ancak, “uyutma” veya “ötenazi” olaylarının da tepkeyle karşılanacağı bilinmelidir.

Hükümet hazırlamış olduğu yasa taslağında,  sokak hayvanları ile ilgili uygulamaları yerel yönetimlere bırakmayı planlıyor.

Bununla da kalınmayarak gerekli önlemleri almayan Belediyelere ceza yaptırımlarının uygulanması gibi tasarıları öğreniyoruz.

Her İl, İlçe veya Belde de ne kadar sahipsiz kedi ve köpeğin sokaklarda dolaştığını bilemeyiz.

Belediyeler bu konuda gerekli araştırma ve incelemeyi yaptıktan sonra, barınaklara alacaklar.

Barınak olmayan Belediyeler ise barınak yapmak zorunda kalacaklar.

Hayvanların barınaklardaki ihtiyaçları ve burada görev alıp çalışan personeli de düşündüğümüzde, yerel yönetimler bu konuda sağlıklı çalışmaları yapmak zorunda kalacaklar.

Bu arada Hükümetin almış olduğu yasanın uygulamaya başlamasında hatası bulunan Belediyeler ceza alacaklar.

Osmaniye’deki hayvan barınağının şu andaki kapasitesini bilemiyoruz, ayrıca yeterli bakım ve beslenmelerinin de ne derece yapılıp yapılamadığı konusunda da net bilgimiz bulunmamaktadır.

Hasta hayvanların uyutulması olayı ile ilgili Hükümetin yasada alacağı kararları uygulayan Belediyeler hayvan severlerin tepkisini alacaktır.

Yerel yönetimler yasayı uygulamasa ayrı, uygulasa daha ayrı tepki ile karşı karşıya gelecektir.

Sokak hayvanlarının sahiplenmeleri noktasında ise, bakım ve aşılarının maliyetleri de vatandaşlar için ayrıca yük oluşturduğu göz önüne alındığında, bu konuda da hayvanların aşı ve mamalarının pahalı olmasına Hükümetin el atması gerekmektedir.

Sokaktaki hayvanları sahiplenen vatandaşlara, bakım ve barınma noktasında çıkarılacak bir yasa ile destek verilmesinin doğru olacağını düşünüyorum.
 

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar