DOLAR32.34
EURO34.879
ALTIN2393.5
BIST10276.
Mustafa Bardak

Mustafa Bardak

Mail: [email protected]

Bu kadar zammı depremzede haketmedi!

6 Şubat 2023 yılında Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen ve bin kişinin üzerinde can kaybı olan, çok sayıda bina enkaz altında kalan ve şu anda yıkılma çalışmaları süren, yaklaşın 10 binanın yıkılma kararı alındığı Osmaniye’de yaşayanlar, toplu taşımaya yapılan son zamların bu kadar fazla olmasını haketmedi!”

Osmaniye’de çarşı merkezindeki bazı sokaklar adeta haritadan kalktı, işyerleri birer birer yıkılıyor. Toz bulutu altında vatandaşlar rahatsızlık duyarken, işyerleri yıkılanlar çözüm yolları arayışı içerisinde yaşamaya çalışıyor.

Toplu taşıma olayında ise duraklar ve güzergahlar değişirken, vatandaşlar dolmuşların nereden geçeceğini esnafa sorarken, bugün başlayan zamlı ulaşım hizmetleri de yaşamanın üzerine tuz biber olmuş gibi oldu.

Akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlar karşısında “zorunlu” diyebilirsiniz. Ancak, Osmaniye Belediye Meclisi’nin “Oybirliği” ile aldığı zam kararını duyduğumda, CHP ve İYİ Partili Meclis üyelerinin yüksek zam karşısında neden sessiz kaldıklarını merak ediyorum.

Günümüz koşullarında zamma karşı olduğum sanılmasın. İğneden ipliğe gelen zamlar karşısında, “emekliler” çoğunluğu yine 7.500 Tl maaş aldılar. yani yapılan zam “kök maaşa” yansıdığı için mevcut maaşlarına yansımadı.

Osmaniye’deki Özel halk otobüslerine daha önce yapılan ve son zamları karşılaştıralım. 25 Mart 2022’de Öğrenciler 4 Tl., sivil abonman 6,5 Tl. ve kartsız binişler 8 Tl., olarak uygulamaya geçilmişti.

Günün koşullarına göre, 23 Ocak 2023 tarihinde toplu taşıma yine zamlandı.  Öğrenciler için 1 Tl farkla 5 Tl., sivil abonman biletleri 3 Tl artışla 9,5 Tl., kartsız binişler ise 4,5 Tl artışla 12,5 Tl olarak uygulama başlatılmıştı.

Geliyoruz bu güne;  Öğrenciler için 3 Tl’lik artışla 8 Tl’ye, sivil abonman biletler 5 Tl artışla 14,5 Tl.’ye, kartsız binişler ise 6,5 Tl artışla 19 Tl’ye yükseltildi.

Osmaniye’de halk otobüslerinin güzergahları bellidir. Adana veya İstanbul’daki gibi kilometrelerce gidiş-dönüşleri olduğu söylenemez.

Ortalama 5-6 kilometrelik güzergahlar için toplu taşıma ücretlerinin bu kadar yüksek olmasını depremzede Osmaniye’de yaşayanlar sanırım haketmiyorlar!

İl dışından Üniversite için kente gelen öğrencilerin kent merkezine gelişleri 3 kilometre iken 8 Tl’lik fiyat konulması, İstanbul gibi mega kentte bile uygulandığını sanmıyorum.

Son yapılan toplu taşımaya yapılan 3 ile 6.5 Tl’lik zammın yetkililerce bir kez görüşülüp düşünülmesini depremzede halkımız adına anımsatmak istiyorum.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar