Kahve Türk kültüründe olmazsa olmazlarından birisidir. Tarihten beri süregelen Arap kültüründe de yer alan kahve, daha sonra Batı kültürüne de geçmiştir. Aslında Türkçe kelime olan
"kahve" , batı kültüründe değişik isimler almıştır. Örneğin İngilizcede "coffee" İspanyolcada "café" gibi.
Bayramlarda seyranlarda, evlilik öncesi kız isteme merasimlerinde; illaki kahve ikram edilir. Kahve hatır işidir, gönül işidir. Bir eş dost akrabamızla bir araya gelmemizin temel taşıdır. Kahve koyu ise, sohbet de koyudur.
Bazen bir arkadaşımız akrabamız dostumuz bize gönlü kırıldığında, kahve ile onun gönlünü almaya çalışırız. Yanında ikramlarımız da illaki olur. Çikolata, şeker, lokum... vs.
Kahve acı da olsa sohbetlerimiz hep tatlıdır. Kahve yalnız kaldığımızda bize dost olur, yorgunluğumuzda yorgunluğumuzu alır. Bazen " Hadi canım bir kahve yapayım da içelim " diyesi gelir insanın.
Kahvenin kafein maddesinden dolayı, insanı uyarıcı bir etkisi vardır ve insanı dinginleştirir, mutluluk verir insana.
Kahvenin, farklı kültürlerde insanları da bir araya getiren bir etkisi vardır. İşte bir yabancı arkadaşımız gelse ona bir Türk kahvesi ikram etmekten zevk duyarız. Bunların yanında batı kültüründe ekspresso, mocha gibi çeşitleri de vardır.
Arap ve batı ülkelerinde de aynı etkiyi yaratır. Kah tek başına içsek de, kah misafirler, eş dost akrabalar gelse yine ikram edilir kahve. Kahvenin gizemi işte buradadır. Onun büyüleyici havasına bir kere girdik mi, uzunca bir süre onun etkisinde kalırız.
"Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır" denilmesinin sebebi, anılarımızı tazeler ; bizi bu anılarla birbirimize bağlar. İşte kahvenin gücü budur.
Yorum Yazın