DOLAR32.3302
EURO35.0914
ALTIN2298.0
BIST8988.7
Yusuf Cinkara Haber sayfa üstü

Besin destekleri kullanımı öncesinde ölçüm yapılmalı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Besin destekleri kullanımı öncesinde ölçüm yapılmalı
Abone ol
Vitamin ve minerallerin de aralarında bulunduğu besin desteklerinin mutlaka hekim kontrolünde kullanılması gerektiğini belirten uzmanlar, bilinçsiz tüketimin kalp, karaciğer ve böbrek gibi hayati organlara zarar vereceği uyarısında bulunuyor.
Osmaniye haberleri

Vitamin ve minerallerin de aralarında bulunduğu besin desteklerinin mutlaka hekim kontrolünde kullanılması gerektiğini belirten uzmanlar, bilinçsiz tüketimin kalp, karaciğer ve böbrek gibi hayati organlara zarar vereceği uyarısında bulunuyor.

Yeterli ve dengeli beslenerek vücudun gereksinimi olan tüm besin öğelerinin karşılanabileceğini belirten uzmanlar, “Besin destekleri hekim kontrolünde ve öncesinde ölçüm yapılarak alınmalıdır.” uyarısında bulundu.

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Dahiliye Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ayhan Levent, besin destekleri ve kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalara ilişkin değerlendirmede bulundu.

Vitamin ve mineral gibi besin desteklerinin hayati fonksiyonların sürdürülmesinde önemli bir role sahip olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Ayhan Levent, besin desteklerinin metabolizmanın  birçok aşamasında görev aldıklarına dikkat çekti.

Kullanılmadan önce mutlaka hekime başvurulmalı

Sağlıklı beslenen kişilerin hekim tavsiyesi olmadan besin takviyesi kullanmasının sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunan Yrd. Doç. Dr. Ayhan Levent, “Metabolizmamız ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri aldığımız gıdalardan temin eder. İhtiyaç fazlası olan vitaminler ya idrar yolları ile atılır ya da karaciğerle temizlenir. Dengeli beslenen ve herhangi bir hastalığı olmayan kişilerin bağışıklık sistemini güçlendirmek için besin takviyesine ihtiyacı yoktur.”uyarısında bulundu.

Bilinçsiz tüketim önemli sorunlara yol açabilir

Bilinçsizce tüketilen besin takviyelerinin vücutta birikerek kalp, böbrek ve karaciğer gibi hayati organlara zarar verebileceği uyarısında bulunan Yrd. Doç. Dr. Ayhan Levent, “Vitaminlerin özellikle doğal yollardan alınması önerilmektedir. Ancak ciddi vitamin eksikliği çekenler veya hastalık sürecinde olanlara hekim tavsiyesi ile ilaç şeklinde vitamin takviyesi önerilmektedir. Sağlıklı beslenen kişilerin hekim tavsiyesi olmadan vitamin tüketmesi sağlık sorunlarına neden olabilir. Besin destekleri hekim kontrolünde ve öncesinde ölçüm yapılarak alınmalıdır.” diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Ayhan Levent, besin takviyesi alabilecek bireylerin; tıbben tespit edilmiş vitamin mineral eksikliği olanlar, sıkı diyet yapanlar, psikolojik ya da ekonomik nedenlerden dolayı yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayamayanlar, vejetaryenler, yakın zamanda enfeksiyon geçirenler, bağışıklık yetersizliği olanlar, kronik hastalıkları olanlar, uzun süreli bağışıklığı baskılayıcı ilaç kullananlar, sindirim kusuru yapan mide-bağırsak hastalıkları olanlar, büyüme çağında olan bebekler, çocuklar ve gençler, yaşlılar, diyaliz hastaları, gebe ve emziren kadınlar (Demir, folat, B12 vitamini vb.), menopoz dönemindeki kadınlar olduğunu söyledi.

Bilinçli besin seçimi sağlığı koruyor

Yrd. Doç. Dr. Ayhan Levent,   yeterli ve dengeli beslenerek, vücudun gereksinimi olan tüm besin öğelerinin karşılanabileceğini belirterek “Çünkü besinler, bilinçli olarak seçildiğinde sağlığı koruyucu ve geliştirici tüm vitamin ve mineralleri alınması gereken oranlarda sağlayabilmektedir.” dedi.

Bağışıklığı desteklemek için…

Yrd. Doç. Dr. Ayhan Levent, ayrıca bağışıklığın desteklenmesi için düzenli egzersiz yapılmasını, yeterli uyumayı, stresten, sigaradan ve alkolden uzak durulması gerektiğinin altını çizdi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Osmaniye’de ihtiyaç sahibi 101 çocuğa kışlık ayakkabı dağıtıldıÖnceki Haber

Osmaniye’de ihtiyaç sahibi 101 çocuğa kı...

Osmaniye'de yağış köprüye zarar verdi, ulaşımı aksattıSonraki Haber

Osmaniye'de yağış köprüye zarar verdi, u...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar