DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
BIST9833.2
Yusuf Cinkara Haber sayfa üstü

Kuraklık ve Artan Girdi Maliyetleri Çiftçiyi Zorluyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kuraklık ve Artan Girdi Maliyetleri Çiftçiyi Zorluyor
Abone ol
Bir yandan kuraklık diğer yandan artan girdi maliyetleriyle boğuşan Çukurova çiftçisi açıklanan fiyatlar ile adeta kan ağlıyor.
Osmaniye haberleri

Bir yandan kuraklık diğer yandan artan girdi maliyetleriyle boğuşan Çukurova çiftçisi açıklanan fiyatlar ile adeta kan ağlıyor. Narenciyenin kalbi olan bölgede mandalina ve limon para etmez elde kalırken, yer fıstığı fiyatları da beklentilerin altında kaldı.

Yer fıstığında kg başına 60-70 TL fiyat bekleyen çiftçiler 30-35 TL fiyatlar karşısında ne yapacağını bilemiyor. Çiftçiler yer fıstığında kendilerini tüccara karşı koruyacak fındıkta olduğu gibi Fiskobirlik tarzı bir oluşumun kurulmasını istiyor. Çukurova çiftçisi mısır fiyatlarının da geçtiğimiz yıldan daha düşük açıklanması nedeniyle bu yıl istediğini alamamıştı.

Bu yüzden gelecek yıl çoğu çiftçi mısır ekmeyi düşünmüyor. Osmaniye’nin tescilli ürünü fıstık hasadı bölgede başladı. Çiftçinin yüzü rekoltenin yüksek olması ile gülerken, fiyatlar yine beklentileri karşılamadı.

İlk hasadın başlamasıyla kabuklu fıstık 65 – 80 TL fiyatıyla alıcı bulurken daha sonra fiyat yarı yarıya düşerek 35- 40 TL’’ye kadar geriledi. Fiyatların düşmesiyle hayal kırıklığına uğradıklarını belirten Çiftçi Ahmet Yılmaz

“Ben şu anda yer fıstığımı satmadım. Depoya kaldırdım. Muhtemelen ilerleyen günlerde fiyatlar artacak. Allah’tan bu yıl fıstığın en verimli olduğu dönemdi.  

Bu fiyatlar yüz güldürmese de bizi kurtaracak” dedi. “Mısırdan zarar ettik fıstık da yüzümüzü güldürmedi” En büyük hayal kırıklığını ise mısırda yaşadıklarını aktaran Çiftçi Ahmet Yılmaz,

“Geçtiğimiz yıl tonunu 5 bin 600 TL’den verdikleri mısır bu yıl  5 Bin 200 TL’den verdik. Ancak mısırda girdi maliyetleri yüzde yüzün üzerinde artış gösterdi.  

Mısırdan zarar ettik. Fıstıktan yüzümüz güler dedik. Hasadımız çok iyiydi fiyatlar düşünce burda da bir hayal kırıklığı yaşadık. Bin bir güçlükle çiftçilik yapmaya çalışıyoruz.” Diye konuştu.

Mısırdan geçtiğimiz yıl zarar ettiği için gelecek yıl mısır ekmeyi düşünmediğini aktaran Duman bunun yerine soya ekmeyi planladığını kaydetti. “Yer fıstığı fiyatları beklentileri karşılamadı”

Geçtiğimiz yıl mısırdan zarar ettiğini aktaran 40 yıllık çiftçi Ali Rıza Duman bu yılda yer fıstığından beklentilerinin karşılanmadığını aktardı. Yer fıstığının bölge ekonomisi için hayati bir öneme sahip olduğunu aktaran Duman “yer fıstığımızdan binlerce insan ekmek kazanıyor.

Bizler üretiyoruz. Daha sonra burada işlenip başka bölgelere gönderiliyor. O yüzden yetkililerimiz yer fıstığı konusunda bizlere daha çok sahip çıkmasını bekliyoruz.

Artan girdi maliyetlerine göre kabuklu fıstığın kilosunun en az 60 TL olması gerekiyordu ancak şu anda 35 -40 Tl arasında gidiyor. Buna da şükür diyoruz” ifadelerini kullandı.

Toprakkale Ziraat Odası Başkanı Bülent Uluğ ise her sene çiftçinin ayakta kalmasının zorlaştığınına dikkat çekti. Özellikle Çiftçinin aracılara ve tüccarlara yem edildiğini belirten Uluğ “Bizim 1 liraya verdiğimiz bir mal marketlerde 20- 30 liraya kadar fahiş fiyatlarla satılıyor. Bu nasıl oluyor. Bunu sadece nakliye ücretleri ile açıklyamayız” dedi.

Mısırdan sonra çiftçinin yer fıstığında fiyat olarak istediğini bulamadığını aktaran Uluğ “Allahtan yer fıstığında genel olarak verim iyiydi.

Bir kaç hafta önce 80 TL’den satılan fıstık şimdi 30-35 TL’den alıcı buluyor. Bu fiyat düşüşü sizce normal mi? Buna acilen el atılması gerekiyor” diye konuştu.

“Yer fıstığı üreticisini korumak için fiskobirlik tarzı oluşum olmalı” Yeni fıstığın çıkmasına rağmen kuruyemişçilerde yer fıstığı fiyatının hala aynı olduğunu hatta zam gelmesinin normal olmadığını aktaran Ziraat Odası Başkanı Uluğ

“Bu yüzden yer fıstığında aynı fındıkta olduğu gibi fiskobirlik ya da ofis tarzı bir oluşuma ihtiyaç var. Bu tür birlikler bizleri tüccara karşı koruyor. Böyle bir birlik olsa o zaman tüccarlar kafasına göre fiyat belirleyemez.

Aracılardan kurtulsak inanın hem üretici olarak bizler, hem de tüketiciler kazanacaktır.” Dedi. Çukurova çiftçisi bir yandan kuraklık diğer yandan gübre ve özellikle mazottaki fiyat yüksekliği nedeniyle sıkıntılar yaşıyor.

Yeterli desteği de alamayan çiftçi ise ne yapacağını bilemiyor. “Fıstıkta destekleme yok bazı ürünlerde olan desteklemeler de yetersiz”  

Büyük emekler verdikleri ürünlerin para etmemesi karşısında ise ne yapacaklarını bilemediklerini aktaran Ziraat Odası Başkanı Bülent Uluğ “Yer fıstığında destekleme yok. Mısırdaki destekleme ise 10 yıl önceki ile aynı.

Girdi maliyetleri almış başını gidiyor. Gübre fiyatına yine zam gelmiş. Ne yapacağız bilemiyoruz. Geçtiğimiz yıl almak için yarışılan mandalina limon bu yol dalında kaldı, satılmıyor. Tedbir alınmazsa başında çürüyecek” ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Osmaniyespor FK’ya Deplasman Şoku: 3-0Önceki Haber

Osmaniyespor FK’ya Deplasman Şoku: 3-0

Alperen Ocakları Osmaniye İl Başkanlığı'nda Görev DeğişikliğiSonraki Haber

Alperen Ocakları Osmaniye İl Başkanlığı'...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar