DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
BIST9833.2
Mustafa Bardak

Mustafa Bardak

Mail: [email protected]

Tarihsel değerleri koruyabilmek!

Osmaniye; sayıları 28 dolayında alan tarihi kaleleriyle, doğa güzelliğindeki görselliği ile Şelaleleriyle, Yaylaları, Kastabala gibi antik kentiyle ve yine kültürel varlıklarımızdan olan konakları ile bilinen iller arasında Çukurova’da önemli iller arasındaki yer almaktadır.

Bu kültür ve tarihsel değerleri koruma görevi yerelden merkezi  yönetimlere kadar sorumluluk bilincinin taşınması önem taşımaktadır.

 7 Ocak Mahallesi’ndeki “Sıra konaklar” kentin önemli kültürel varlıkları arasında yer alırken, bu günlere gelindiğinde o güzellik ve özelliğini yitirerek yerlerine beton katlar yapılırken yöneticilerimiz tarafından “korunması” olayı gerçekleştirilmemiştir.

Birkaç tarihi konak ise “Kültür ve Turizm Bakanlığı” tarafından tescillenerek, “Koruma altına alınmıştır” yazısının dışında bir sağlıklaştırma yapılmamıştır.

Büyük cami karşısında Doğaka ile Belediye tarafından restore edilen konak ile Akyar Caddesi üzerindeki “Salih Sefa Yazar” konağı dışındaki tarihi konaklar, duvarlarına yapıştırılan yazılardan ibaret kalmıştır.

Bu kentin yerel yönetiminde Belediyesi olduğu kadar, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü de hizmet vermektedir.

Merkezi yönetime proje sunma ve kültür varlıklarını koruma görevi için çalışma yapması gereken İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü görevlilerinin ne gibi çalışmalar yaptıkları, yaptılarsa ne gibi başarı elde ettiklerini halkımız merak ediyor!

MEHMET EMİNLER KONAĞI YANGINI

Geçtiğimiz günlerde Atatürk Caddesi ile Dr. Ahmet Alkan Caddelerinin kavşağında bulunan Mehmet Eminler konağında sabaha karşı yangın çıktı.

Ahşap binanın yarısı kullanılamaz hale gelirken, cadde üzerindeki bazı işyerleri de yangından nasibini aldı.

Bu konağın tarihsel değeri kadar, farklı olayların yaşandığı anılara da tanıklık etmişliği bulunmaktadır.

Girişin sağ ve solunda iki ayrı ve iki katlı konak bulunmaktadır. Alt katı yığma taş duvar,  üst katı Bağdadi, ahşap ve çatısı çinko ile kaplanmıştır.

Mimar Arif Keskiner’in bu konakla ilgili bilgilendirmelerine göre; “Bina Irak/Süleymaniye’den göç eden Mehmet Eminlerin dedesine aittir. 19.yüzyılın sonunda yapılmıştır. Han olarak kullanıldığı da sanılmaktadır.

  1950’lerde konağın bitişiğine kemerli yeni bina yapılmıştır.

Han olarak kullanılan binanın avlusunda çırçır fabrikası da kurulmuştur. Yeni yapılan kemerli bina bir süre Ziraat bankası deposu olarak kullanılmıştır.”denilmektedir.

Yine yaptığım araştırmalara göre bu konak; 1918 yılında Fransızların Osmaniye’yi işgal ettiğinde askeri karargah olarak kullanılmıştır.

Osmanlı’dan sonraki süreçte, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının  ardından  önce Han olarak, daha sonra da 1930 yılına kadar bir süre Cebelibereket Hükümet binası olarak kullanılmıştır.

 Mehmet Eminler konağı, Atatürk Caddesi, 26 pafta, 64 ada, 3 parsel olarak; 12.07.1999 tarihinde Adana Koruma Kurulu kararı ile tescillenmiş olup, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Korunması gereken kültür varlıkları” arasında yerini almıştı.

6 Şubat 2023 tarihinde depremlerinde, sadece duvarlarında hasar oluşmuş olup, tarihsel görünümü ile ayakta durmaktaydı.

Şimdi sizlere yazacaklarıma dikkat ediniz; “Bina geçmişte iki defa yakılmak istenmiştir.” Bilgilerini de okumaktayız.

 Mehmet Eminler konağı, tarihi yapı çıkarılan bir yangında alevlere teslim oldu ve kullanılamaz hale geldi.

Tarihsel ve kültürel değerlerine sahip çıkamayan bir kentteki  sorgulanması gereken gelişmeleri merak edenler, meraklarının yanıtlarını doğal olarak bekleyeceklerdir…

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar