DOLAR32.34
EURO34.879
ALTIN2393.5
BIST10276.
Mustafa Bardak

Mustafa Bardak

Mail: [email protected]

Seçimlere adım adım

Türkiye yeni bir seçim sürecine girerken, 2023 Cumhurbaşkanlığı için 4 aday yarışacak.

28. Dönem Milletvekilliği için YSK, 36 siyasi partinin seçimlere gireceğini açıklamıştı.

Seçim takviminin 14 Mayıs 2023 olarak belirlenmesinin ardından önce Cumhurbaşkanı Adayları belirlendi, ardından oy pusulasındaki yerleri kura çekimi ile yerlerini aldı.

Sıra Milletvekilliği seçimleri sürecinde. 8 Nisan günü kura çekilerek oy pusulasındaki siyasi partilerin yerleri belli olacak.

9 Nisan günü Milletvekili Aday listeleri YSK’ya teslim edilecek.  Tarihler 15 Nisan günün gösterdiğinde geçici Milletvekili aday listesi yayınlandığında siyasi partilerde hareketlilik biraz daha yoğunlaşacak.

Listelerin açıklanmasının ardından, seçim Bölgelerinde sıralamaya giremeyen aday adaylarında; kırgınlık, küskünlük, gönül koyma, hatta partiden istifa olaylarını bile görebilmemiz olası olacak.

Geçmişti yaşanan olağan olaylar olduğu için bu öngörümü çok insan tahmin ediyor olmalı.

19 Nisan günü  kesin aday listeleri ilan edilinceye kadar, 15 Nisan’dan itibaren kırılıp küsenler ikna edilmeye başlanacak.

Küsen aday adaylarının partilerinden kopmamaları ve başka partiye gitmemeleri için 19 Nisan kesin listenin ilan gününü beklemeleri yönünde ikna turları ve söz vermeler  dillerde dolaşacak.

Cumhurbaşkanlığı için 4 isim yarışırken, oluşan ittifakları da biliyoruz. Cumhur ittifakı ile Millet ittifakı’nın adayları zaten biliniyor.

Uzun yıllar MHP içerisinde siyaset yapan, daha sonra yolları ayrılan Sinan Oğan da Cumhurbaşkanlığı yarışı içinde yerini aldı. Oğan da “Ata ittifakı” adayı olarak seçimlere giriyor.

Sinan Oğan’ın ittifakında; Zafer partisi, Ülkem Partisi ve Türkiye ittifakı Partisi’nin bulunduğu şimdilik bilinenler arasında yeralıyor.

Bir başka aday Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’yi desteklemek için “ittifak partileri” ismine rastlanılmadı.

Seçimleri 36 siyasi partinin katılacağını düşündüğümüzde, bu siyasi partilerin seçmenleri sandığa gittiklerinde Milletvekilliği için kendi adaylarını tercih edeceklerdir.

Ancak ittifaklarda yerine almayan siyasi partilerin seçmenleri Cumhurbaşkanlığı adayları arasında yapacakları tercih te önemli olacaktır.

Cumhur ittifakında 5 siyasi parti yeralıyor, biraz sayıyı artıralım 7’ye yükseltelim. Millet ittifakında 6 siyasi parti yeralıyor, biraz sayıyı artıralım 7’ye yükseltelim.

Ata ittifakında 3 parti yeralıyor, bunu da 5’e yükseltelim. Muharrem İnce’nin Memleket Partisi’ne de 2 parti ekleyerek 3’e yükseltelim.

Adayları tahmini destekleyen siyasi parti sayısına baktığımızda toplamda 22 partiye ulaşıyoruz.

Toplam 36 parti seçimlere girdiğini düşündüğümüzde, 14 siyasi parti açıkta kalmış görülüyor.

Bu siyasi partili seçmenlerin 4 adaydan hangi tarafı tercih edeceğini de iyi hesap etmek gerekiyor.

Sadece ittifak partilerinin seçmenlerini değil, ittifak dışında kalan partilerin seçmenlerinin oylarını da düşünmek gerekiyor.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar