DOLAR32.34
EURO34.879
ALTIN2393.5
BIST10276.
Mustafa Bardak

Mustafa Bardak

Mail: [email protected]

Kastabala’da şenlik

Güneyin tarım kentlerinden, aynı zamanda coğrafi anlamda tarihi ve turistik yönleriyle  kendi kabuğundan sıyrılmaya çalışan Osmaniye ili, Adana’nın gölgesinden çıkma uğraşını sürdürüyor.

1996 yılının Ekim ayında Adana’dan ayrılarak İl statüsüne kavuşan Osmaniye, aradan geçen yıllara rağmen henüz İl olduğunu bilmeyenlere rastlıyoruz.

İl Merkezine 12 kilometre uzaklıkta, Kesmeburun ile Bahçe Köyleri arasında Kastabala antik kentine rastlarsınız. 

Güneyin Efes’i olarak söylenen, sütunlu yolu, kalesi, kilisesi, hamamı, en önemlisi de yeraltı tiyatro salonu ile ortaya çıkmasının ardından yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerleri arasında yerini aldı.

Kastabala antik kentinin tarihçesine tarihsel bilgilerden ulaşabilirsiniz.

Benim anlatmak istediğim bu tarihi kentin üçüncü kez etkinliklere ev sahipliği yapmış olmasına değineceğim.

Yıl 1978, Lise sıralarında öğrenciyim, aynı zamanda da Günaydın Gazetesinin Osmaniye Muhabirliğini yapıyorum.

Osmaniye Belediye Başkanı Güner Dinçer, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hüseyin Kök’tü. İlçe Kaymakamının ismini ne yazık ki kayıtlarda bulamadığımı da belirtmek isterim.

Kastabala antik kentinin yerinin belirlenip kazı çalışmalarının yapılmaya başlanmasının ardından, yeraltı Antik tiyatro ortaya çıkmıştı.

Tiyatro alanı temizlendikten sonra bu alanda bir etkinlik yapılması kararlaştırıldı. 

İlçe Kaymakamlığı, Belediye ve Halk Eğitim merkezi Müdürlüğü’nce Kastabala Antik kentteki tiyatro alanında, halk oyunları gösterileri yapıldı, halk ozanları türkülerini, şairler şiirlerini okudu.

Karatepe kilimleri sergilendi, konuklara sıkma, börek ve ayran ikramları  yapıldı. Kastabala ilk kez 1978 yılındaki etkinlikle ismini duyuruyordu.

Aradan yıllar geçti, Osmaniye Gazeteciler Cemiyeti 2002 yılında “1. Fıstık Festivali” kapsamında Kastabala antik kentteki tiyatro alanında “Fıstık güzeli” yarışması düzenledi.

Festival kapsamında Halk ozanları türkülerini seslendirirken, yarışmaların ödülleri de Antik tiyatro alanında dağıtıldı.

Dönemin Valisi İsmail Fırat,  Belediye Başkanı Memili Kırıkkanat’tı. Osmaniye Milletvekili Mehmet Kundakçı festivale katılanlar arasındaydı.

Aradan yine yıllar geçti, Kastabala Antik kentinde kazı çalışmalarına yeniden başlanırken yeni kalıntılar bulunmaya başlamıştı.

Cumhuriyet’imizin 100. Kutlama etkinlikleri kapsamında, 25 Ekim 2023 Çarşamba günü (bugün), Kastabala Antik kent ve tiyatro alanı 3. Kez etkinliklere sahne olacak.

Osmaniye İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce,  Osmaniye Belediyesi’nin de desteği ile  Kastabala antik kentteki tiyatro alalında Macar sanatçı Tilla Török sahne alacak.

Etkinlik kapsamında OKÜ müzik korosu da 100. Yıl marşını seslendirecek.

Çukurova’nın  Efes’i olarak tanımlanan Kastalaba Antik kent ve tiyatro alanında önümüzdeki süreçte de çeşitli etkinlikler yapılarak tanıtılmasına katkıda bulunulmasını bekliyoruz.

Benden de bir öneri; 

Osmaniye otogarı yakınlarından başlamak üzere Kastabala Antik kentte raylı sistemle uygun görülebilecek saatlerde ulaşımın sağlanmasının turizm açısından önemli olduğunu vurgulamak isterim.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar