DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
BIST9833.2
Mustafa Bardak

Mustafa Bardak

Mail: [email protected]

Hayat Boyu Öğrenme(me)…

Halk Eğitim Merkezleri’nde her yaştan insanlar için “Hayat boyu öğrenme” kursları açılıyor.

Bu kurslara deyim yerindeyse 7’sinden 70 yaşına kadar her yaştan insanlar katılıyordu.

Kursları bitirenler girdikleri sınavlar sonunda ‘Usta öğretici’ olarak açtıkları kurslarda öğretim vermeye başlıyorlar.

Türkiye genelinde açılan bu kurslarda binlerce ‘Usta öğretici’ ücretli olarak çalışarak, on binlerce kursiyere öğretim vermelerinden dolayı  işsizliğin de azalmasını sağlıyorlardı.

Yıllardır süregelen bu uygulama geçtiğimiz yıl HEM’den alınarak Milli Eğitim Bakanlığı bünyesine alındı.

Bu uygulama ile birlikte Usta öğreticilerin  için kaygıların da beraberinde kaldığı sızlanmaları başladı.

Önümüzdeki Ekim ayında yeni kurslar açmaya hazırlanan ‘Usta öğreticiler’ için sıkıntılı günler başladı.

Bu günlerde “Hayat boyu öğrenme” kapsamında çalışan binlerce usta öğretici, işlerini kaybetme ve işsiz kalma olayı ile karşı karşıya geldi.

Önümüzdeki süreçte  ‘kota’ uygulaması yapılacağı, 8 saatlik öğretimlerin 4 saate indirileceği, öğrenci sayılarının 12 kişiden 20 kişiye yükseltilecek olması yıllardır çalışan ve evlerinin geçimini sağlayan ücretli çalışan usta öğreticileri kara kara düşündürmeye başladı.

Değişik branşlarda öğretim veren kurs öğreticileri Temmuz ve Ağustos maaşlarını henüz alamadıkları halde, bu konuda Halk Eğitim ve İl Milli Eğitim Müdürlüklerinde de muhatap bulamamaktan yakınıyorlar.

Ödenek yokluğundan olduğu söylenen ücretlerin ödenmemesi ile ilgili mağduriyetler yaşandığı belirtiliyor.

İki aydır ücretlerin ödenmemiş olması nedeniyle, kurs yeri kiraları, elektrik ve su faturalarının ödeyemediklerini belirten usta öğreticiler Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’den sorunun çözümlenmesini bekliyorlar.

Ekim ayında açılacak olan kurs sayılarında da azalma olacağı, bu uygulama ile binlerce ücretli öğreticinin işsiz kalacağının düşünülmesi gerektiği anımsatılıyor.

Osmaniye il genelinde 500 dolayında usta öğreticinin binlerce kursiyere öğretim verdiğini düşündüğümüzde, bu kursların sayılarının 100 dolayına inmesi ile birlikte  ne kadar ücretli öğreticinin işsiz kalacağı, Köy ve Mahalleler ile kurumlarda açılacak olan kurs sayılarının ne kadar azalabileceğinin düşünülmesi isteniyor.

Hükümetin almış olduğu ‘Tasarruf tedbirleri’ kapsamında eğitim ve öğretimden kısıntı yapılması, vatandaşların da ‘Hayat boyu öğrenme’ haklarını kısıtlama anlamına gelmektedir.

Bu insanların eğitim-öğretim alanında bilgilenmeleri ve hayata geçirmelerinin sosyal ve toplumsal hayata zarar değil, yararlar getireceğini sanırım Milli Eğitim Bakanı da, diğer yöneticiler de iyi bilmektedir…

Hal böyle olunca insanları işsiz ve ekmeksiz bırakmanın, kurs sayılarını azaltarak halkı öğretimden yoksun bırakmanın alemi nedir!?

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar