Bu yazıyı yazmadan önce bir süre düşündüm, aklımı yokladım ve yazacaklarımdan alınanlar mı, yoksa sevinen yöneticiler mi olur diye de kuşkularım oldu.
Kararımı verdim, yazmalı ve yöneticileri uyarmalı, anımsatmalı ve önerilerimi sunmam gerektiğini yönü ağır geldi.
Hangi görevde yetkili veya yönetici olunursa olunsun, genç yeteneklere sahip çıkmak ve onları bulundukları kültür-sanat ve diğer alanlarda desteklemenin ülke geleceği için önemli olduğunu inkar edemezsiniz!
Önemli günlerde, özellikle öğrenciler arasında düzenlenen yarışmalardan söz edeceğim.
Okullarımızda; Milli Eğitim Müdürlükleri veya Okul yönetimi tarafından farklı isimlerde yarışmalar düzenlenir.
Yerel yönetimler tarafından özellikle kentin “Kurtuluş günleri” etkinlikleri tarafından yarışmalar yapılır.
Gençlerin yeteneklerini ortaya koyabilmesi için düzenlenen her türlü yarışmaları akıl edip uygulayan yöneticilere öncelikle teşekkür ediyorum.
Ancak, işte asıl anlatmaya çalıştığım olay ise eksik noktalardır!...
Yarışmaya katılan gençler hünerlerini ortaya koyarak sahneye çıkarlar, emek verirler ve özgüvenleri ile katılım gösterirler.
İlk üç dereceye ödüller verilir de, diğer katılımcılara ve özgüvenlerinden dolayı bir “Katılım belgesi” bile verilmemesi eksiklik olmaz mı!?
Yarışmalara katılan öğrencilerin sayıları 50 kişiyi geçmediğini düşündüğümüzde, bunlar için birer adet karton üzerine “Katılım Belgesi” bastırıp isimleri yazılarak verilmesi zor ve fazla masraflı olmasa gerek!
Önce yerel gazetemiz tarafından başlatılan, sonrasında Osmaniye Ozanlar, Şairler ve Yazarlar Derneği organizasyonu ile düzenlenen “Ekmek ödüllü Şiir Yarışması”nın tüm katılımcılarına 25 yıl boyunca “Katılım Belgesi” verdik.
Her yıl yaptığımız yarışmalarda 200-300 dolayındaki katılımcılar için birer adet “Katılım Belgesi” bastırıp isimlerini yazarak öncelikli olarak, derecelerine göre de plaket, kalem, kitap, karanfil ve değişik hediyeler verdik.
Osmaniye Belediyesi, Osmaniye’nin “Düşman işgalinden kurtuluş” etkinlikleri kapsamında her yıl genç öğrenciler arasında çeşitli yarışmalar düzenliyor.
Ancak, yıllardır bir eksikliğin farkına varılamıyor! Belediye bütçesinden afişler hazırlanıp belli noktalara asılırken, bu afişlerin biri kadar harcanacak para ile yarışmaya katılan gençlere “Katılım Belgesi” neden çok görülüyor!?
İlk üç dereceye girenlere ödüller verilirken, diğer öğrencilerin salondan giderken ellerinde bir “Katılım Belgesi” bile olmaması, gençlerimizi üzdüğünün farkına ne zaman varılacak!?
Bu yıl ki, “Liseler arası Milli Mücadele konulu Şiir okuma Yarışması”nda yaşananlar benim böyle bir yazıyı yazmama neden oldu!
Her okuldan 10 Lise öğrencisi sahne alarak, hünerlerini sergileyip şiirlerini en güzel şekilde okudular. Jüri üyeleri, öğretmenleri, aile bireyleri ve Belediye personeli önünde heyecanlı anlar yaşayarak alınlarının akı ile görevlerini yerine getirdiler.
Sonuç mu, ilk üç dereceye girenlere madalya ve saat ödülleri verilirken, diğer gençlerin bu yarışmaya katıldıklarını kanıtlayabilecek bir “Katılım Belgesi” bile takdim edilemedi!
Burası olmadı işte! Belediye’nin bilgisayarı ve çıktı alabilmesi için yazıcısı bulunduğuna göre, isimleri ve okulları önceden belli olan 10 öğrenci için birer “Katılım Belgesi” hazırlanabilir, gençlerimizin gelecek yıllar için özendirilmesi sağlanabilirdi.
Yarışmaya katılan 10 öğrenci için hazırlanıp, bilgisayar çıktısı olarak alınacak olan “Katılım Belgesi”nin toplam masrafı 100 Tl. (Yüz lira) dolayında olacaktı.
Bir döner dürümü kadar edecek olan masrafın 10 Öğrenci için harcamasından kaçınılması olayını garipserken, Belediye Başkanı İbrahim Çenet’in bilgilerine “Öneri” olarak, sunmak istedim.
Yorum Yazın