DOLAR32.34
EURO34.879
ALTIN2393.5
BIST10276.
Mustafa Bardak

Mustafa Bardak

Mail: [email protected]

Geldikleri yeri sahiplenmek

Bugünlerde deprem Bölgesindeki bazı illerin isimleri verilerek yeni bir haber bülteni izliyor ve dinliyoruz.

6 şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen  illerde mükelleflere yardımcı olabilmek amacı ile Hükümet kolaylıklar sağladı.

Resmi Gazete’de yayımlanan ve Gelir İdaresi Başkanlığı tebliğine göre, mücbir sebep halinin devam ettiği illerde borçların 29 Şubat 2024 tarihine kadar uzatıldığı belirtiliyor.

6 Şubat’taki depremlerden 11 il etkilenmişti. Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya, Diyarbakır, Adana, Kilis ve Elazığ için deprem sonrası “Afet Bölgesi” ilan edilmişti.

Borçların ertelenmesi ve yapılandırılması ile ilgili  olarak; Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde borçların 29 Şubat 2024 tarihine kadar yapılandırılmasının uygun görüldüğü kaydediliyor.

Yapılacak olan uygulamaya göre, mükellefler birinci taksiti 1 Nisan 2024 tarihine, ikinci taksiti 30 nisan 2024 tarihine kadar, diğer taksitleri ise takip eden aylarda ödemeleri gerektiği vurgulanıyor.

Alınan karara göre uygulama elbette esnaf için rahatlık sağlayacaktır. Ancak depremden etkilenen diğer illerdeki esnafın durumu ne çabuk iyileşti diye akla geliyor.

Örneğin Osmaniye kent merkezinde pek çok işyeri yıkıldı ve yıkım işlemleri sürüyor. İşyeri yıkılan esnaf için Rahime Hatun Meydanı’nda konteyner verildi, işlerini burada yürütmeye çalışıyor.

Bazıları ise kendilerine yeni bir işyeri arayışı içerisinde bulunurken, böylesi sıkıntılar yaşayan esnaf için borç yapılandırılmasında bazı iller neden kapsama alınmadı?

Deprem bölgesinde yapılandırma kapsamına alınmayan esnaf illerinin Milletvekillerine sitem etmeye başladı!

Osmaniye’de deprem nedeniyle hasarlı olduğu belirlenen 10 bin dolayında binanın yıkılması ile ilgili haberi ilin valisi Dr. Erdinç Yılmaz açıklamıştı.

Şu anda çarşı merkezindeki yıkımlardan oluşan toz bulutu nedeniyle vatandaşlar maske ile dolaşıyor, esnaf ise satış yapamamaktan şikayetçi durumda iken, böylesi bir kentte esnafın borçları ile ilgili yapılandırmanın neden uygulanmadığı soruluyor.

Ağustos ayının 6’sıydı, TRT haber bülteninde 6 Şubat depremlerinin 6. Ayını değerlendirirken, depremin ardından yapılan çalışma ve hizmetlerden sözediyordu.

Bir çok ilin ismi geçti, ancak deprem sonrası yapılan çalışma ve hizmetlerle ilgili Osmaniye ilinin ismi geçmedi.

6 Şubat depremlerinde Osmaniye’de bin kişinin üzerinde can kaybı yaşanmış, çok sayıda insan yaralanmış, yine çok sayıda bina yıkılmış ve yıkılma kararı alınmış durumdayken, haber bülteninde sözedilmemesi doğal olarak vatandaşların üzülmelerine neden oluyordu.

Bu kentin sahibinin varolduğuna inanıyoruz, ancak varlıklarını da Hükümet düzeyinde kente yansıtılması, Ankara’ya gönderilenlerin her koşulda kentleri için vatandaşlarına bunu göstermeleri bekleniyor.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar