Osmaniye İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, tehlike arzeden köpeklerle ilgili uyarı yapıldı.
Osmaniye İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, tehlike arzeden köpeklerle ilgili uyarı yapıldı.
Osmaniye İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada şu bilgiler aktarıldrı:
“5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanununda 09.07.2021 tarihinde yapılan değişiklik kapsamında Bakanlıkça belirlenen tehlike arz eden hayvanlar kapsamına giren Amerikan Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Amerikan Staffordshire Terrier ve Amerkan Bully ırkı köpekleri veya bunların melezlerini üretmek, sahiplenmek, sahiplendirmek, barındırmak, beslemek, takas etmek, sergilemek, hediye etmek ve bunların ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak yasaklanmıştır.
Bu kapsamda yukarıda türleri belirtilen köpek sahiplerinin 14.01.2022 tarihine kadar İlimizde faaliyet gösteren Serbest Veteriner Hekimlere başvurarak hayvanlarını kısırlaştırıp ve buna dair belgeyle birlikte İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurarak veri tabanına kayıt ettirmeleri gerekmektedir.
Daha önce gebe kalmış ve 14.01.2022 tarihinden önce doğum yapmamış hayvanların doğum yapması, yavruların dört aylık olması beklenir ve daha sonra kısırlaştırılarak buna dair belgeyle birlikte İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurarak veri tabanına kayıt ettirmeleri gerekmektedir.
14.01.2022 tarihine kadar kısırlaştırma işlemin yapmayan hayvan sahiplerine bir kez 11.000 TL. idari para cezası uygulanır. Yasaklara aykırılığın tekrarı halinde, tekrar 11.000 TL. idarî para cezası verilir ve hayvanlara el konularak konulabileceği bakımevi bulunan en yakın belediye tarafından hayvan bakımevine götürülür.
Bu madde kapsamında hayvanlarına bakmak ve beslemekten vazgeçen hayvan sahipleri hayvanlarını en yakın hayvan barınağına bırakabilirler. Bu hayvanların sokağa terki halinde 30.000 TL. idarî para cezası uygulanır.
Ayrıca kısırlaştırılan ve kayıt altına alınan bu hayvanlar kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız olarak dışarıda dolaştırılamaz, ağızlık ve tasma olsa dahi halkın yoğun olarak bulunduğu yerler ile çocuk oyun alanları ve parklarına sokulamaz.
Belirtilen yasaklara uymayan hayan sahiplerine bir kez 11.000 TL. idari para cezası uygulanır. Yasaklara aykırılığın tekrarı halinde, tekrar 11.000 TL. idarî para cezası verilir ve hayvanlara el konularak belediye tarafından hayvan bakımevine götürülür.
Vatandaşlarımızın bu tür durumları tespit etmeleri halinde 112 acil çağrı merkezini arayarak veya HAYDİ uygulaması üzerinden şikayetlerini yapmaları yeterlidir.”
Yorum Yazın