DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
BIST9833.2
Yusuf Cinkara Haber sayfa üstü

Tarlaların Bereketi, “Başakçılık” İle Artıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarlaların Bereketi, “Başakçılık” İle Artıyor
Abone ol
Osmaniye’de fıstık hasadının başlamasıyla birlikte başakçılarda nasiplerini almak için fıstık tarlalarının yolunu aşındırıyor.
Osmaniye haberleri

Osmaniye’de fıstık hasadının başlamasıyla birlikte başakçılarda nasiplerini almak için fıstık tarlalarının yolunu aşındırıyor.

Hasat sonrası kalanların tarla sahibi tarafından vatandaşlara açılması olayına denilen başak kültürü yüz yılladır Çukurova’da devam ediyor.

Çukurova ve çevresinde sıklıkla bilinen ve her soğan mısır ve yer fıstığı zamanında yapılan başak ve başakçılık geleneği kaybolmadan devam ediyor.

Özellikle paylaşma kültürünün hâkim olduğu Türk kültüründe tarla sahibinin hasat sonrası kalan ürünleri toplamak için vatandaşlara açmasına denilen başak günümüzde de devam ediyor.

Yer fıstığı üretiminin yüzde 50’sinden fazlasının yapıldığı Osmaniye’de yer fıstığı hasadı çiftçinin yüzünü güldürdü.

Osmaniye’nin Toprakkale ilçesi Aslanpınarı Köyü’nde fıstık hasadı sonrası vatandaşlar tarlaya akın ederek kışlık fıstıklarını topladı.

Her sene soğan ve fıstık zamanı ailesi ve komşularıyla birlikte başak toplamaya giden Ayşe Işıklar bu yıl fıstık hasadının iyi olması nedeniyle güzel bir başak sezonu geçirdiklerini aktarıyor.

Kışlık fıstıklarını bu yıl yaptıkları başak ile çıkardıklarını aktaran Işıklar “Burada bir gelenek. Kendimi bildim bileli çocukluğumdan bu yana başağa ailemle giderim.

Tarla sahipleri hasat yaptıktan sonra tarlada ürün kalıyor. Bu ürünleri biz başakçılar topluyoruz. Böylece kışlık fıstığımız çıkıyor” dedi.

Başak sayesinde tarlada kalan fıstığın zayi olmadığını bu şekilde değerlendirildiğini aktaran Ev hanımı Işıklar “Bizler bir nevi tarlada kalan son ürünü topluyoruz.

Güzel bir gelenek. İnşallah kuşaklar boyu devam eder” ifadelerini kullandı. Üretici ile tüketiciyi buluşturan ve bir nevi ekili tarlanın zekatı olarak görülen başak kültürü günümüzde de varlığını devam ettiriyor

“Tarlamızın bereketi başakla artıyor”

Yaklaşık 50 dönümün üstünde fıstık eken Çiftçi Ahmet Yılmaz, Çukurova’da başakçılığın çok önemli bir gelenek olduğunu dile getiriyor.

Tarlada yapılan hasat sonrası vatandaşlara kalan mahsulleri toplaması yani başak yapmak için izin verdiklerini kaydeden Yılmaz, “Başak bizim tarlamızın bir nevi sadakası.

Hem tarla sahipleri olarak bizler hem de vatandaşlar kazanıyor. Çünkü biz bu şekilde tarlamızın bereketinin arttığına inanıyoruz” dedi.

news
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Müftülükten Sabah Namazı Buluşmaları EtkinliğiÖnceki Haber

Müftülükten Sabah Namazı Buluşmaları Etk...

Vali Yılmaz, Başarılı Kardeşleri Kabul EttiSonraki Haber

Vali Yılmaz, Başarılı Kardeşleri Kabul E...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar