Osmaniye’de sağlık çalışanları, yeni performans ve ödeme yönetmeliğine karşı tepkilerini göstermek amacıyla Osmaniye İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.
Osmaniye’de sağlık çalışanları, yeni performans ve ödeme yönetmeliğine karşı tepkilerini göstermek amacıyla Osmaniye İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.
Aile hekimleri ve sağlık çalışanları, yönetmeliğin geri çekilmemesi halinde 5-7 Kasım tarihlerinde üç günlük iş bırakma eylemi yapacaklarını açıkladı.
Osmaniye Tabip Odası, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Genel Sağlık İş Sendikası, Dev-Sağlık İş, Hekimsen ve Hekim Birliği gibi çok sayıda sağlık çalışanı örgütünün katılımıyla düzenlenen basın açıklamasında, yeni yönetmeliğin sağlık çalışanlarının haklarını ihlal ettiği ve halk sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yarattığı vurgulandı.
“Bu Yükü Artık Kaldıramaz Hale Geldik” Basın açıklamasını okuyan Osmaniye Tabip Odası Başkanı Dr. Cuma Korkmaz, sağlık çalışanlarının her gün yüz binlerce vatandaşı sağlığına kavuşturmak için büyük bir özveriyle çalıştığını belirterek, “Ancak artık bu yükü kaldıramaz hale geldik,” dedi.
Korkmaz, Sağlık Bakanlığı’nın birinci basamak sağlık hizmetlerini iyileştirmek yerine ödeme sistemine dayalı bir yönetmelik ile sorunu çözmeye çalıştığını ancak bu düzenlemenin hem halk sağlığını tehdit ettiğini hem de sağlık çalışanlarının haklarını zedelediğini ifade etti.
Açıklamada, performans yönetmeliğinin geri çekilmesi ve sağlık sisteminin iyileştirilmesine yönelik beş ana talep sıralandı: Aile sağlığı merkezlerinin fiziki ve tıbbi donanımı kamu tarafından sağlanmalı. Hastalara nitelikli hizmet sunabilmek için gerekli zaman ve imkanlar sağlanmalı; her bir hekimin sorumlu olduğu nüfus 2.000 kişiyi geçmemeli.
Hemşire, ebe ve diğer sağlık çalışanlarının kadrolu istihdam edilmesi, koruyucu hekimlik uygulamalarının geliştirilmesi. Aile hekimlerine ve sağlık çalışanlarına, emekliliğe yansıyacak şekilde düzenli ve insanca yaşanabilir bir maaş ödenmesi. Sağlık hizmetinin niteliğini öne çıkaran, %20’yi geçmeyecek bir performans sistemi uygulanmalı.
Taleplerin karşılanmaması durumunda hukuki ve eylemsel mücadeleye devam edeceklerini belirten sağlık çalışanları, 5-7 Kasım tarihlerinde üç günlük iş bırakma eylemi gerçekleştireceklerini ve ilerleyen günlerde yeni eylemlerle süreci takip edeceklerini duyurdu.
“Yönetmelik 85 Milyon Vatandaşı Etkiliyor” Osmaniye Aile Hekimleri Derneği Başkan Vekili Dr. Kadir Yıldırım ise, “Bizler aile hekimleri olarak, Sağlık Bakanlığı tarafından tüm uyarılarımıza rağmen uygulamaya konan ve aile hekimliği sistemini sarsan yeni yönetmeliğin yarattığı olumsuzlukları kamuoyuyla paylaşmak için buradayız.
Bu yönetmelik sadece aile hekimlerini değil, 85 milyon vatandaşımızı da etkiliyor,” dedi.
Dr. Yıldırım, yeni yönetmelik çerçevesinde dayatılan 6 ayda bir zorunlu hasta takibi uygulamasını “bilim dışı” olarak nitelendirerek, “Dünyanın hiçbir yerinde olmayan bu uygulama, bebek, çocuk, gebe ve yaşlılar gibi asıl takip etmemiz gereken gruplara yönelik koruyucu sağlık hizmetlerini aksatacaktır.
Sağlıklı bir bireyin 6 ayda bir doktor ziyaretine zorlanması, kaynakların verimsiz kullanılmasına ve iş gücü kaybına yol açacaktır,” diye konuştu. “Mesleki Onurumuza Yapılan Bir Saldırı” Yıldırım, yönetmeliğin hekimlerin bilimsel ve özgür meslek anlayışını hiçe saydığını savunarak, “Hastanın sağlık durumunu formüllerle belirlemeye çalışmak, hekimlerin hastaya özel tedavi uygulamasını engelliyor.
Bu tür formülsel kısıtlamalar, mesleki onurumuza yapılmış bir saldırıdır,” dedi. Ayrıca, hastaya ihtiyacı olan ilacın yazılmasının ve gerektiğinde hastaneye sevk edilmesinin engellendiğini belirtti.
Yeni yönetmelikte hedef puan sisteminin, aile hekimlerinin sözleşme feshi riskiyle karşı karşıya kalmasına ve mesleki güvencelerinin ortadan kaldırılmasına yol açtığını ifade eden Yıldırım, “Bu zulüm yönetmeliği yüzünden istifa edecek meslektaşlarımız var. Aile hekimlerine yönelik saldırılar, sağlık sistemindeki sorunları çözmez,” diye ekledi.
“Bakanlığa Sesleniyoruz: Halkın Sağlığını Korumuyorsanız, İstifa Edin!” Dr. Yıldırım, Sağlık Bakanlığı yetkililerine seslenerek, “Bugün burada yalnızca mesleki haklarımız için değil, aynı zamanda halkımızın güvenliği ve sağlığı için de bulunuyoruz.
Tüm bu haksızlık ve adaletsizliğe karşı güçlü bir sesle ‘dur’ diyoruz. Eğer halkınızın sağlığını korumuyorsanız, istifa edin!” dedi.
Yönetmeliği kabul etmeyeceklerini vurgulayan Yıldırım, “İş bırakmak da dahil olmak üzere gereken hiçbir eylemsellikten çekinmeyeceğiz,” diyerek açıklamasını sonlandırdı.
Yorum Yazın