Temiz Hava Hakkı Platformu, 2024 yılına ait “Türkiye’nin Hava Kalitesi Karnesi” raporunu yayımladı. Hava kalitesinin en kötü olduğu iller arasında Osmaniye de yer alıyor.
Temiz Hava Hakkı Platformu, 2024 yılına ait “Türkiye’nin Hava Kalitesi Karnesi” raporunu yayımladı.
Hava kalitesinin en kötü olduğu iller arasında Osmaniye de yer alıyor.
Rapora göre, Türkiye nüfusunun en az %92’si Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) standartlarına göre kirli hava soluyor.
Partiküler Madde (PM10) ve 10 mikrometreden küçük diğer taneciklerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri giderek daha belirgin hale geliyor.
Bu tanecikler akciğerlere ulaşarak iltihaplanma, kalp ve akciğer hastalıklarına neden olabiliyor. Ayrıca, kükürt dioksit (SO2) doğrudan zehirleyici bir madde olarak öne çıkıyor ve solunum fonksiyonlarını ciddi şekilde tehdit ediyor.
2022 yılı boyunca 53 ilde gerçekleştirilen değerlendirmeler sonucunda, tüm illerde DSÖ’nün önerdiği yıllık ortalama kılavuz değeri olan 15 µg/m³ aşılmış durumda.
Yalnızca Adıyaman, Bitlis, Karaman, Isparta, Antalya, Bilecik, Kırşehir, Trabzon, Giresun, Rize, Sinop, Afyonkarahisar ve Samsun illeri PM10 açısından göreceli olarak temiz hava soluyabiliyor.
Ancak, bu illerin de ulusal mevzuattaki yıllık ortalama PM10 limit değeri olan 40 µg/m³’ün oldukça üzerinde değerlendirildiği dikkat çekiyor. 2022 yılında, PM10 ortalamasının en yüksek olduğu ilk 10 il sırasıyla Hakkâri, Iğdır, Muş, Denizli, Malatya, Hatay, Kilis, Kahramanmaraş, Aydın ve Osmaniye olarak belirlendi.
2023 yılında ise, 24 saatlik PM10 ortalamalarının ulusal limit değeri olan 50 µg/m³’ü en çok aşan iller Aydın, Bursa, Hakkari, Malatya ve Osmaniye olarak sıralandı.
Rapor, Türkiye genelinde hava kirliliğinin boyutlarının alarm verici olduğunu vurguluyor.
Uzmanlar, acil önlemler alınması gerektiğini ve özellikle sanayi bölgeleri ile trafik yoğunluğunun fazla olduğu alanlarda hava kalitesinin iyileştirilmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini ifade ediyor.
Yorum Yazın