Osmaniye Merkezdeki çiftçi ve üreticilere, ürün ve gen kaynaklarında çeşitliliğin sağlanması amacıyla, demonstratif mahiyetli, 330 adet Domat ve 330 adet Memecik çeşidi olmak üzere toplamda 660 adet zeytin fidanı dağıtıldı.
Osmaniye Merkezdeki çiftçi ve üreticilere, ürün ve gen kaynaklarında çeşitliliğin sağlanması amacıyla, demonstratif mahiyetli, 330 adet Domat ve 330 adet Memecik çeşidi olmak üzere toplamda 660 adet zeytin fidanı dağıtıldı.
Tarım ve Orman İl Müdürü Recep Bulut ve yetiştiricilerin katılımı ile fidan teslim töreni düzenledi.
Domat ve Memecik Zeytin Fidanlarının özellikleri hakkında bilgi veren Müdür Bulut, dikim aralıklarını düz arazilerde 6×6 olmasının uygun olduğunu söyledi.
Domat zeytin fidanının salamuralık bir çeşit olduğunu belirten Bulut, “Domat zeytin çeşidinin sanayi üretimi açısından değerlendirildiğinde daha çok dolmalık zeytin olarak kullanılmaktadır ve oldukça değerli bir zeytindir.
Son yıllarda çekirdeği çıkarılarak biberli, havuçlu ve bademli dolma olarak yapılan salamurası oldukça fazla talep görmektedir.” Dedi.
ET MİKTARI YÜZDE 89, YAĞ ORANI YÜZDE 23
Ağacının ise orta büyüklükte bir çeşit olduğunu kaydeden Recep Bulut, “Ağacın taç yapısı yayvan ve muntazam şeklinde gelişimini sağlar.
Fidanlar alçaktan ve yayvan büyür ve olgunluğa eriştiğinde yarı dik olur. Ağacın dal yapısı Sarkık ve sık bir dallanma sistemine sahiptir.
Ağacın iyi gelişimi ve veriminin yüksek olması için killi toprağı bulunan arazilerde dikilmesi daha uygundur. Domat zeytini çeşidi sulana olanağı olan arazilerde bahçe tesisi kurulması daha uygundur.
Meyvesi orta irilikte olup et miktarı yüzde 89 civarındadır. Yağ oranı yüzde 23 olup danesi iri ve etli bir zeytindir. Genel olarak salamuralık zeytin olarak değerlendirilir.
Bu çeşitte periyodisite özelliğinin az olması sebebiyle ağaç gelişimini tamamladıktan sonraki dönemlerde düzenli miktarlarda ürün elde edebilme fırsatı vermektedir.” Diye bilgi verdi.
MEMECİK ZEYTİNİ VERİMLİ VE YAĞ KALİTESİ YÜKSEK
Memecik türünün ise Ege bölgesinin en yaygın zeytin çeşidinden olduğunu ve Türkiye’de de en çok yetiştirilen çeşitlerden olduğunu aktaran Müdür Bulut şöyle devam etti:
Bu zeytin çeşidinin en önemli özelliği ise hem yeşil sofralık hem de siyah sofralık olarak üretimi yapılmakta.
Ayrıca yağ oranının yüksek olması sebebiyle zeytinyağı üretmek içinde değerlendirilmektedir. Meyveleri iri ve oval şekilde ucu memelidir. Dane orta irilikte, topak ve ucu sivridir, çekirdeği büyüktür.
Memecik zeytini verimli ve yağ kalitesi yüksek bir çeşittir. Yüzde 28-30 oranında yağ verir. Hem yağlık zeytin hemde sofralık zeytin olarak değerlendirilmeye uygundur.
Yağ kalitesi yüksek ve uzun süre depolamaya uygundur. Sofralık ve yağlık olarak değerlendirilir. Yağı koyu yeşilimsi-sarı renkte, meyve kokusu kuvvetlidir.
Kimyasal ve duyusal özellikler bakımından Ayvalık çeşidi yağlarından sonra ikinci sırada yer alır. Memecik zeytin çeşidi ağaç özelliği olarak kuvvetli gelişen ağaç grubundadır.”
Yorum Yazın