Osmaniye Barosu’nun da aralarında bulunduğu 53 baro, Kara Harp Okulu mezunu subaylar Teğmen Ebru Eroğlu ve Teğmen İzzet Talip Akarsu’ya destek açıklamasında bulundu.
Osmaniye Barosu’nun da aralarında bulunduğu 53 baro, Kara Harp Okulu mezunu subaylar Teğmen Ebru Eroğlu ve Teğmen İzzet Talip Akarsu’ya destek açıklamasında bulundu.
Aralarında Osmaniye Barosu’nun da bulunduğu 53 baro, Kara Harp Okulu mezunu subaylar Teğmen Ebru Eroğlu ve Teğmen İzzet Talip Akarsu’nun “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” diyerek Cumhuriyet değerlerine olan bağlılıklarını ifade etmelerinin ardından, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Yüksek Disiplin Kurulu’na “TSK’dan ayırma cezası” talebiyle sevk edilmeleri üzerine ortak bir açıklama yayımladı.
Barolar, yaşanan gelişmeden büyük üzüntü duyduklarını ifade etti. Baroların açıklamasında, Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını kazanmasında Kurtuluş Savaşı’nın ve Kuva-yı Milliye birliklerinin düzenli bir ordu çatısı altında birleşerek bugünkü TSK’nın temelini atmasının tarihi önemi vurgulandı.
Sakarya Meydan Muharebesi’nin, tarihimizde “Subaylar Muharebesi” olarak da anıldığının hatırlatıldığı açıklamada, subayların Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e bağlılık göstermesinin tarihi bir sorumluluk olduğu ifade edildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Kurtuluş Savaşı’nın en önemli dönüm noktalarından biri olan Sakarya Meydan Muharebesi, adını aldığı Subaylar Muharebesi olarak bilinir.
Bu muharebeyi Başkomutan olarak yöneten Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e bağlılık bildirmek, subaylarımız için bir tarihi bilinç ve sorumluluktur.
Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu genç subayların kurucu değerlere bağlılıklarını ifade etmeleri, ifade özgürlüğü kapsamında anayasal güvence altındadır.”
Barolar, söz konusu disiplin talebinin hukuki bir zemine oturmadığını belirterek, Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu’nun 6413 sayılı maddesinde yer alan “TSK’dan ayırma cezasını gerektiren suçlar” kapsamında bu tür bir davranışın değerlendirilemeyeceğinin altını çizdi.
Barolar, Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik, laik ve hukuk devleti ilkesi üzerine inşa edildiğini ve devlet düzeninin bu kurucu anayasal değerlere dayandığını vurguladı.
Ortak açıklamada, hukukun üstünlüğünün esas alındığı, yasalara ve vicdana uygun şekilde karar alınması temennisi dile getirildi.
53 baro adına yapılan açıklama: “Hukukun üstünlüğüne, demokrasiye ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve devrimlerine daima bağlı kalacağımızı vurguluyoruz.
Tarihsel gerçeklere, hukuka ve vicdana aykırı olmayacak şekilde hareket edilmesi, toplumda adalet duygusunun korunması adına en büyük temennimizdir.” Cümleleriyle sona erdi.
Yorum Yazın