Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) Kültür ve Edebiyat Kulübü, 15 Temmuz Şehitler Amfisi'nde "Filistin Davası" başlıklı bir panel düzenledi.
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) Kültür ve Edebiyat Kulübü, 15 Temmuz Şehitler Amfisi'nde "Filistin Davası" başlıklı bir panel düzenledi.
Panel, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Açılış Kur'an-ı Kerim tilaveti, İlahiyat Fakültesi öğrencisi İsmail İçen tarafından gerçekleştirildi.
Panelin açılış konuşmasını, üniversite rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun yaptı. Prof. Dr. Uzun, modern dünyada yaşanan bir soykırımla karşı karşıya olunduğunu belirterek, İsrail Devleti'nin Filistin'de 35.000'den fazla kişiyi, kadın ve çocuk demeden şehit ettiğini vurguladı.
“Biz Türk toplumu olarak tarihsel süreçte mağdurun ve ezilenin yanındayız, bu nedenle Filistin halkının yanında olmak da bizlerin sorumluluğudur.
Uluslararası düzeyde de bu sorumlulukla katliama karşı sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz," diyen Uzun, en büyük dileklerinin bu cinayetlerin ve katliamların sona ermesi olduğunu belirtti.
Açılış konuşmasının ardından, panelin moderatörlüğünü üstlenen İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Demirtaş kısa bir konuşma gerçekleştirdi.
Prof. Dr. Demirtaş, Filistin meselesinin 14 Mayıs 1948’den beri Ortadoğu’nun etnik, dini ve toprak paylaşımı temellerine dayalı uzun soluklu bir mesele olduğunu belirtti.
“Şehitler verdiğimiz, kan dökerek bu toprakları vatan yaptığımız yerler bizim coğrafyamızdır. İşte bu yüzden Filistin davası bizim davamızdır,” dedi.
Panelde, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammed Fazıl Himmetoğlu, Filistin sorununun tarihi ve büyük güçlerin Filistin üzerindeki kapitalist emelleri üzerine bir sunum yaptı.
Himmetoğlu, olayları tarihsel sıralamayla düzenleyerek Filistin hakkında coğrafi bilgiler verdi. İlahiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Haci Ataş ise İslam döneminde Yahudilerle ilişkiler hakkında bilgiler sundu.
Ataş, bölgenin coğrafi ve iklim açısından önemine dikkat çekerek, İsrail’in bu bölgede devlet kurmasının tesadüf olmadığını belirtti.
Panelin bir diğer konuşmacısı, İlahiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Orhan Güvel ise Kur'an’da Yahudilik ve tarihi süreçler hakkında bilgiler verdi.
Panelin sonunda, üniversite rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Demirtaş, İlahiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Haci Ataş, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammed Fazıl Himmetoğlu ile İlahiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Orhan Güvel’e günün anısına teşekkür belgeleri takdim edildi.
Yorum Yazın