Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'nin 15 Temmuz Şehitler Amfisi’nde gerçekleştirilen panelde, Doğu Türkistan davası konuşuldu.
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'nin 15 Temmuz Şehitler Amfisi’nde gerçekleştirilen panelde, Doğu Türkistan davası konuşuldu.
Üniversitenin Kültür ve Edebiyat Kulübü koordinasyonunda düzenlenen ‘’Doğu Türkistan Davası’’ başlıklı panele, üniversitenin akademik ve idari çalışanları ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Panelin moderatörlüğünü OKÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Demirtaş üstlendi. Panelde, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Tutar, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammed Fazıl Himmetoğlu ve İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammed Çuçak konuşmacı olarak yer aldı.
Etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Ahmet Demirtaş, Doğu Türkistan’ın birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirterek, ‘’Günümüzde, Doğu Türkistan’a uygulanan Çin baskısı ve engellemeleri yüzünden, burada olup bitenlerin öğrenilmesi bile sürekli engellenmektedir.’’ dedi.
Prof. Dr. Adem Tutar, ‘’Doğu Türkistan Davası, İnsanlık Davası’’ başlıklı sunumunda, ‘’Müslüman olsun, gayrimüslim olsun bir yerde mağdur olan varsa, o insanlık davası olarak görülmelidir.’’ ifadesini kullandı.
Tutar, Doğu Türkistan’ın önemli isimlerinden İsa Yusuf Alptekin’in Doğu Türkistan davasındaki mücadelesinin önemine de değindi.
Doç. Dr. Muhammed Fazıl Himmetoğlu ise ‘’Doğu Türkistan Gök Bayraklı Davamız’’ başlıklı sunumunda, Doğu Türkistan’ın milli, kültürel, coğrafi ve demografik nitelikleri hakkında detaylı bilgiler verdi.
Himmetoğlu, Doğu Türkistan’daki zulme ve bu zulmün nedenlerine dikkat çekerek, ‘’Dünyanın neresinde olursa olsun Müslümanların zulüm altında olduğu söylenebilmektedir.
Bir de mesele hem Müslüman hem de Türk olan Doğu Türkistan olunca tabii, bu zulüm daha fazla göz ardı edilmektedir.’’ şeklinde konuştu.
Panelin bir diğer konuşmacısı Doç. Dr. Muhammed Çuçak, Doğu Türkistan davasına dair bilgilerini ve deneyimlerini paylaştı.
Çuçak, Çin’in asimile politikasının bir parçası olarak uygulanan ‘’Göç Projesi’’, ‘’Zorla Evlendirme’’ ve ‘’Kardeş Aile’’ gibi uygulamalar hakkında bilgi verdi.
Kendi kişisel deneyimlerinden örnekler sunan Çuçak, ‘’Ben lise okuduğum zamanda, yaşadığım bölge Çin Pekin’e uzaktı. Ancak birçok bölgenin Çin baskısı altında olduğu görülmekteydi.
Özellikle, 2000’li yıllardan sonra okullarda Çince eğitim yoğunlaştı.’’ ifadelerini kullandı.
Etkinlik sonunda, katkılarından dolayı Prof. Dr. Adem Tutar, Doç. Dr. Muhammed Fazıl Himmetoğlu ve Doç. Dr. Muhammed Çuçak’a teşekkür belgesi takdim edildi. Program, hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.
Yorum Yazın