Türkiye’de Kentsel ve Kırsal Yerleşim Sistemleri Araştırması (YER-SİS) Osmaniye Bilgilendirme Toplantısı Vali Dr. Erdinç Yılmaz Başkanlığında yapıldı.
Türkiye’de Kentsel ve Kırsal Yerleşim Sistemleri Araştırması (YER-SİS) Osmaniye Bilgilendirme Toplantısı Vali Dr. Erdinç Yılmaz Başkanlığında yapıldı.
Valilik Ahmet Cevdet Paşa Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıya Vali Yılmaz’ın yanı sıra, Belediye Başkanı Kadir Kara, Vali Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Günay, İlçe Kaymakamları, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Zafer Tombul, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mesut Ovalı, ilçe ve belde belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşları il müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Oğuz Alibekiroğlu, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın koordinasyonunda yürütülen çalışmalar, yerleşim yerleri arasındaki ilişkileri ve yerleşimlerin bu sistem içerisindeki rollerinin ortaya çıkarılması bu çalışmaların kurgulanmasında büyük önem taşımaktadır.
Bu doğrultuda ilk kez 1982 yılında, Devlet Planlama Teşkilatı tarafından yapılan Türkiye’de Yerleşme Merkezlerinin Kademelendirilmesi çalışması, o günden bugüne ulusal ve bölgesel nitelikli birçok plan, strateji ve karar alma süreçlerine doğrudan etkide bulunmuştur.
Bu kez aynı çalışma, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın koordinasyonunda ülkemizdeki tüm Kalkınma Ajansları ve ilgili kurum ve kuruluşların katkısı ile güncellenmiştir. Bu çalışmanın da ülkemizdeki kırsal, kentsel ve bölgesel kalkınma politikaları için temel referans kaynağı olacağı değerlendirilmektedir.
Yaklaşık 3 yıl süren çalışmalar kapsamında; Türkiye’deki il merkezleri, ilçe merkezleri, belde, köy ve mahalle bazında yaklaşık 39 bin yerleşim yeri incelemeye tabi tutulmuş, bu yerleşim yerlerine yönelik veri taraması yapılmış ve sahada anket uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda hizmet merkezlerine, iller ve bölgeler arası sosyoekonomik ilişkilere ve kırsal yerleşimlere yönelik üç adet yayın hazırlanmıştır.
Bu yayınların yanı sıra ayrıca internet tabanlı bir karar destek sistemi de oluşturulmuştur. yersis.gov.tr internet adresi üzerinden Türkiye ölçeğinden kırsaldaki mahalle/köy ölçeğine kadar bütün yerleşim yerleri için veri çekilebilmekte ve görselleştirilebilmektedir.
Önümüzdeki dönemde kamu ve özel sektörün karar alma süreçlerine doğrudan etki edeceği değerlendirilen bu çalışmanın hazırlanmasında emeği geçen başta Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız olmak üzere Osmaniye Valiliğimize, Osmaniye Valiliğimiz nezdinde Osmaniye ilimizdeki tüm kurum kuruluşlara ve saha çalışmalarındaki katkılarından dolayı Osmaniye İl İdare ve Denetim Müdürümüz ve personeline teşekkür eder, sonuçların ilimiz ve ülkemiz açısından hayırlara vesile olmasını dilerim. ”dedi.
Vali Dr. Erdinç Yılmaz ise toplantının hayırlı olmasını temenni ederek başladığı konuşmasının devamında, “Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın varlığı, çalışmaları çok önemli. Göreve başladığım günden bu yana Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın projelerinden yararlanma hususunda Valilik olarak, birimler olarak gerekli gayreti gösteriyoruz ama istediğimiz nitelikte proje üretemediğimizi düşünüyorum.
Birim müdürlerimiz, Belediye Başkanlarımız DOĞAKA ile yakın işbirliği içinde olurlarsa ve projeleri takip ederlerse daha faydalı sonuçlar alacağımızı düşünüyorum. Bizlere burada düşen de uygulanabilir, sürdürülebilir projeler getirirseniz destek olmak, destek de olacağız. Sizlerin de DOĞAKA ile bu anlamda güzel bir işbirliği içinde olmanızın ilimize birçok proje kazandıracağına inanıyorum.”dedi.
Sözlerinin devamında pandemi sürecine değinen Vali Yılmaz, “Maalesef, iki haftadır Osmaniye korona virüs vaka oranının en yüksek seviyede seyrettiği il durumunda. Çok iyiydik, hatta iki üç ay en iyi iller arasında başlarda yer aldık, birkaç hafta birinci olduk. Bu manzara bize hiç yakışmadı. Bunun da sebebi tedbirlere uymamak.
Tedbirlere uymak zorundayız. İnşallah önümüzdeki sürecin iyi olacağını düşünüyoruz. Bu mücadelede herkesin destek olması lazım. Aşılama konusunda iyiyiz ama daha iyi olalım. Aşılamada şu anda Türkiye ikincisiyiz, birinci olalım inşallah. Tedbirlere mutlaka uyalım çünkü çok hızlı yayılıyor. İnşallah bu mücadeleyi hep birlikte daha iyi sonuçlara götüreceğimize inanıyorum.”dedi.
Toplantının devamında YER-SİS Tanıtım filmi gösterildi. DOĞAKA Sektörel Destekler ve Programlama Birim Başkanı Serdar Çınar’ın YER-SİS Sonuçlarının Değerlendirilmesi Sunumunun ardından toplantı soruların cevaplanması ile son buldu.
Yorum Yazın