Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Osmaniye İrtibat Ofisi faaliyete geçiyor.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Osmaniye İrtibat Ofisi faaliyete geçiyor. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Dr. Savaş Özgürsoy ve heyet, Osmaniye Valisi Dr. Erdinç Yılmaz’ı makamında ziyaret etti.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Dr. Savaş Özgürsoy, Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Kolabaş,
DOĞAKA Genel Sekreteri Oğuz Alibekiroğlu, Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Devrim Murat Aksoy ve TKDK Hatay İl Koordinatörlüğü İletişim Uzmanı Filiz Koze, Vali Yılmaz'ın makamında bir araya geldi.
Ziyaret sırasında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Dr. Savaş Özgürsoy, Vali Yılmaz'a 2007 yılında kurulan TKDK'nın Avrupa Birliği'nin aday ve potansiyel aday ülkelere mali destek sağlamak amacıyla hazırladığı Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı (IPARD) Programı hakkında bilgi verdi.
Özgürsoy, IPARD Programı'nın Türkiye genelinde 42 ilin kırsal alanlarındaki yatırımcılara hibe olanakları sunduğunu ve 2024'te başlayacak IPARD III Programı ile desteklerin tüm illeri kapsayacağını belirtti.
Ayrıca, İllerde irtibat ofislerinin oluşturulması ve personel görevlendirmeleri gibi çalışmaların devam ettiğini, Osmaniye irtibat ofisinin kurulduğunu ifade etti.
Özgürsoy, desteklenen sektörler arasında besi ve süt hayvancılığı, et ve yumurta tavukçuluğu, hindi, kaz ve manda yetiştiriciliği, tarım ve hayvancılık ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi, depolanması, tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği, el sanatları, arıcılık, gıda ve gıda olmayan katma değerli ürünler, kırsal turizm, yenilenebilir enerji, makine ekipman alımı, su ürünleri yetiştiriciliği gibi birçok sektörün bulunduğunu vurguladı.
TKDK İl Koordinatörü, hibe oranının yüzde 40-70 arasında değiştiğini ve desteklerin en çok ihtiyaç duyulan sektörlere yönlendirildiğini belirterek, genç nüfusun kırsaldan kente göçünün önlenmesini amaçlayan yatırımların teşvik edildiğini söyledi.
Özgürsoy, IPARD III Programı ile kırsal alt yapı, yem bitkileri yetiştiriciliği gibi yeni sektörlerin de destekleme kapsamına alınacağını ifade etti.
TKDK hibelerinden yararlanmak için girişimcilerin proje başvurusunda bulunması gerektiği ve bu sürecin TKDK tarafından duyurulan proje çağrı ilanları ve bilgilendirme toplantıları ile şekillendiği vurgulandı.
Projelerin değerlendirilmesi ve onaylanmasının ardından yatırımcıların sözleşme imzalayarak projelerine başlayabileceği belirtildi.
Vali Yılmaz, bu bilgilerin ardından yaptığı açıklamada, Osmaniye'nin IPARD kapsamına alınmasının ve desteklenmesinin ilin kırsal kalkınması için önemli bir adım olduğunu belirtti.
Ayrıca, 6 Aralık Çarşamba günü Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası'nda yapılacak lansmana davet ederek, hemşehrilerinden TKDK'nın sunduğu fırsatlardan yararlanmak için projeler üretmelerini beklediğini ifade etti.
Yorum Yazın