Osmaniye’de Hayvan Hakları federasyonu (HAYTAP) Emekli Hayvanlar Çiftliği Yeniköy köyünde açılarak hizmete girdi.
Osmaniye’de Hayvan Hakları federasyonu (HAYTAP) Emekli Hayvanlar Çiftliği Yeniköy köyünde açılarak hizmete girdi.
Osmaniye Merkez Yeniköy Köyü’nde, yaklaşık 1 milyon lira harcama yapılarak 10 dönüm arazi üzerine kurulumu yapılan çiftlikte ise şuanda bulunan 13 eşek, 3 at, 2 inek, 8 keçi ve 6 koyun ile kaz, ördek ve tavuktan oluşan 62 canlının, ölene kadar tesiste yaşamlarını sürdürecekleri kaydedildi.
Açılış programına, HAYTAP Başkanı Av. Ahmet Kemal Şenpolat ile birlikte, yönetimi kurulu üyeleri, HAYTAP Temsilcileri ve çok sayıda HAYTAP’a destek veren çok sayıda iş insanı katıldı.
Açılış programında konuşan HAYTAP Başkanı Av. Ahmet Kemal Şenpolat, “Osmaniye’deki ikinci HAYTAP Emekli Hayvanlar Çiftliğimiz, artık buradaki hayvanlara, hatta Türkiye'nin diğer geri kalanında, ağırlıklı olarak çiftlik hayvanlarına kapılarına açmış oldu.”dedi.
Çiftlikte yalnızca, sömürülmüş, güçten düşmüş, yaşlı, sakat, tedaviye ihtiyacı olan çiftlik hayvanlarının alındığını söyleyen Şenpolat, “Birincisi zaten uzun yıllardır takip ediyorsunuz, Bursa'daydı. Ama ihtiyaç nedeniyle ikincisini de açmak zarureti ortaya çıktı ve onu da Osmaniye'de açtık. Güçlenmeye devam edersek üçüncüsü ve dördüncüsü de niye olmasın? Bulunduğumuz nokta Milli Parklar içinde bulunan bir bölge.
Görüntülerden de göreceğiniz üzere hayvanlar eğersiz, semersiz, yemsiz bir şekilde ayakları toprağa basarak, ipleri olmadan çok mutlu bir ortamda emekliliklerini ölene kadar yaşayacaklar.
Burada hiçbir, koyun, keçi, inek, tavuklar kesilmeyecek, kazlar kesilmeyecek. Onların hepsinin ayrı ayrı hikâyeleri var.
Sizler izlediğiniz zaman belki bir köydeki normal çiftlik hayvanları gibi görüyorsunuz ama hep Türkiye'nin farklı yerlerinden mağdur oldukları için buraya transferleri yapıldı. Hem de artık insanlar tarafından sömürülemeyeceği için burada duruyorlar.
Dolayısıyla herhangi bir köyde gördüğünüz eşekten, koyundan attan farklı hayvan bunlar. Sizlerin desteği devam ettiği sürece de bu gibi projeler yaşamaya devam edecek. Adı üstünde hayvanlarımız emekliliklerini yaşayacaklar ölene kadar. Evet, dünyanın tekerine çomak sokabiliyor muyuz? Hayalleriniz varsa, projeleriniz varsa, doğru arkadaşlarınız varsa neden olmasın? Tabii ki de sokuyoruz. Bir gün mutlaka sizleri de bu yerlerimizi ziyarete bekleriz” dedi.
ÇİFTLİK ETRAFINA AĞAÇLAR DİKİLDİ
HAYTAP Osmaniye İl temsilcisi Veteriner Hekim Ali Laçinbala ise “Biz burada özellikle çocuklarımıza akıl, bilim ve vicdanı burada öğretmeye çalışıyoruz.
Aynı zamanda HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu'nun yeni bir projesi olan HAYTAP Bahçe’yi de burada ilk defa gerçekleştirdik.
Yediden yetmiş yediye, dede ve torunların, meyve ağaçlarına diktiği Ceyhan Irmağı'nın kenarındaki bu bölümde 53 tane meyve ağacımızı toprakla buluşturduk.
Tel örgüyle sardığımız bu 500 metrekarelik alanda çocuklarımız gelecekler, betonlaşmanın etkisiyle şehirde göremedikleri meyve ağaçlarını görecekler.
Ve aynı zamanda da oradaki meyveleri hem kendileri yiyecek hem de buradaki canlarımıza vererek yani hiçbir farkımızın olmadığı, aynı gıdalarla beslendiğimizi birbirlerimizle olan bu çiftlik hayvanlarının aslında çok benzeşik biyolojik yapıların olduğu ve hissedebildiklerini burada öğrenecekler.
Meyve ağaçlarını tercih etmemizin bir diğer sebebi de buradaki Kuş Cenneti Havzası'ndaki kuşlarımız bu meyveleri alarak yiyecekler ve tohumlarını bir ileriki bölgede dışkı yoluyla veya gagalarından düşürerek orada toprakla buluşturacaklar ve bu bölgedeki yeşil alanı da bu sayede çoğaltmayı hedefliyoruz.
Tüm Osmaniye'yi, Osmaniye'deki öğrencilere, Osmaniyeli hemşerilerimizi ve tüm diğer çevre illerdeki dostlarımızı da buraya bu çiftliğimize davet ediyoruz.
Çiftliğimizin gezisi tamamen ücretsizdir. Ancak, yanımıza gelirken en azından evlerimizdeki artmış olan yeşillikler olabilir veya ekmekler de buraya bekliyoruz. Çünkü buradaki canlarımız bu gıdaları gerçekten çok seviyorlar.” Dedi.
Ali Laçinbala, açılış sonrasında HAYTAP 17. Ulusal Temsilciler Toplantısı’nın da yapıldığını sözlerine ekledi.
Ayrıca, açılış günü, artan bakım ve beslenme maliyetlerinden dolayı kesime götürüldüğü belirlenen bir anne inek ve 4 aylık buzağısı da köylü vatandaştan satın alınıp, çiftliğe yerleştirildi.
Yorum Yazın