Kırsal alanda verimliliği artırmak amacı ile alternatif ikinci ürün olarak üretimine başlanılan soya hasadına başlandı.
Kırsal alanda verimliliği artırmak amacı ile alternatif ikinci ürün olarak üretimine başlanılan soya hasadına başlandı.
Osmaniye Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü işbirliği kapsamında yürütülen, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen, alternatif ikinci ürün Soya Yayım Projesi Tarla Günü yapıldı.
Osmaniye Merkez Sakarcalık köyündeki programa, Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa İlmeç, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Dr. Pınar Çubukçu, Sakarcalık Köy Muhtarı, İlçe ve Şube Müdürleri, Teknik personeller ve çiftçiler katılım sağladı.
ERKENCİ ÜRÜN OLARAK GÖRÜLDÜ
Türkiye soya üretiminin büyük bir bölümünün Adana, Mersin ve Osmaniye illeri tarafından karşılanmakta olduğunu ifade eden Dr. Pınar Çubukçu, “Bu iller, 2021 yılı verilerine göre Türkiye soya ekim alanı 438.917 dekardır ve yüzde 81,9 oranındadır.
Aynı zamanda 182 bin ton Türkiye üretiminin ise yüzde 85,4’ü bu üç il tarafından karşılanmaktadır. Osmaniye ekim alanı 27 bin 375 dekar alan, üretim 10 bin 638 ton.
ANP2018 ise ikinci ürüne uygun, verimli ve diğer çeşitlerden daha erkenci bir çeşittir. Yağ oranı yüzde 23,5 protein oranı ise yüzde 35,6’dır.” dedi.
TOPRAKTA VERİMLİLİK ARTIRILACAK
Osmaniye Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa İlmeç ise bu toprakların çoraklaştırmadan üretime devam ettirilmesi gerektiğini belirterek, “Soya fasulyesi de toprağın çoraklaşmasının önüne geçebilecek, ilimizde çok gerekli olan münavebe ürünü arasında yer alıyor.”dedi.
Yapılan konuşmaların ardından, alternatif ikinci ürün soyanın hasadı yapıldı.
Yorum Yazın