Usta Öğreticiler; “Kadrolu Olmadan Susmayacağız”
OsmaniyeMilli Eğitim Bakanlığı’nın 2024-2025 eğitim- öğretim yılı için aldığı “tasarruf tedbirleri” kapsamında Halk Eğitim Merkezlerinde görev yapan usta öğreticilerin pozisyonlarının yeniden düzenlenmesi ve birçok kursun kapatılması, binlerce eğitim emekçisini işsiz ve belirsiz bir gelecekle baş başa bıraktı.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2024-2025 eğitim- öğretim yılı için aldığı “tasarruf tedbirleri” kapsamında Halk Eğitim Merkezlerinde görev yapan usta öğreticilerin pozisyonlarının yeniden düzenlenmesi ve birçok kursun kapatılması, binlerce eğitim emekçisini işsiz ve belirsiz bir gelecekle baş başa bıraktı.
Evine ekmek götüremeyen usta öğreticiler, seslerini duyurmak ve haklarını savunmak için 81 ilde eş zamanlı olarak buluşarak basın açıklaması yaptı.
14 Aralık Cumartesi günü saat:13.30’da eş zamanlı olarak 81 ilde basın açıklaması yapılırken, “Haklarımızı alana kadar susmayacağız” diyen binlerce eğitim emekçisi, hükümete ve kamuoyuna seslerini duyurmak için mücadele edeceklerini açıkladı.
“BİZİ YOK SAYAMAZSINIZ!...”
Meslek Eğitimcileri ve Usta Öğreticiler Federasyonu (MEUS-FED) Osmaniye İl Temsilcisi Mehtap Bozdoğan, Gazetemize yaptığı açıklamada, usta öğreticilerin statüsüz ve güvencesiz çalıştırıldığını dile getirerek; , “Ne memur ne de işçi olarak kabul ediliyoruz.
Yeni yönetmelikte usta öğreticilerin statüsüne dair herhangi bir tanım yapılmadı.
Bu, bizim tamamen yok sayıldığımız anlamına geliyor” dedi.
Bozdoğan açıklamasının devamında; “HEM’de verilen eğitimlerin yüzde 97’si usta öğreticiler tarafından sağlanmaktadır.
Bakanlık, bu kursları açmazsa, 10 milyon kişi evinde oturmak zorunda kalacak. Halk eğitim yalnızca bireyleri değil, toplumu güçlendiriyor.
Ancak tasarruf adı altında ilk gözden çıkarılan biz olduk. Pandemi döneminde maske üretimiyle kamu kurumlarının ihtiyacını karşıladık.
6 Şubat Depremi’nde sahada ilk görev alanlar biz olduk. Her olağanüstü durumda taşın altına elimizi koyarken hiçbir karşılık beklemedik.
Ancak şimdi yok sayılıyoruz. Usta öğreticiler, yıllardır bekledikleri kadro taleplerinin yanı sıra özlük haklarının verilmesini, görev tanımlarının yapılmasını ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep ediyor.
Ancak yeni yönetmelik, kurs açılmasını neredeyse imkânsız hale getirdi.
Tasarruf eğitimin geleceğinden yapılmamalı.
Uygulanan bu politika usta öğreticileri tamamen bitireceğini anlamına gelmektedir.
“HALK EĞİTİMİ BİTERSE TOPLUM KAYBEDER”
Bozdoğan, halk oyunları, satranç, akıl ve zekâ oyunları gibi kursların açılmamasının kültürel değerlerin kaybolmasına yol açacağını belirtti.
“Halk eğitim toplumun kılcal damarlarına kadar ulaşır.
Bu damarlar kesilirse toplum da kaybeder” diyerek, eğitimde kısıtlamaların kabul edilemez olduğunu söyledi.
“CUMHURBAŞKANINDAN RANDEVU BEKLİYORUZ”
Bozdoğan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a çağrıda bulunarak, “Kadın istihdamını artırmak ve usta öğreticilerin mağduriyetini gidermek için harekete geçmenizi istiyoruz.
Usta öğreticiler olarak size güveniyoruz ve sesimizi duyacağınızdan eminiz” dedi.
TALEPLERİNİ AÇIKLADILAR
Usta Öğreticilerin talepleri ile ilgili yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: 1. Usta öğreticilerin görev tanımının mevzuatta yapılması, 2. Statülerinin belirlenmesi, 3. Özlük haklarının verilmesi, 4. Sözleşmeli ya da kadrolu statüye geçirilmeleri, 5. Halk eğitim kurslarının yeniden açılması ve bu merkezlerin gerçek işlevine uygun çalıştırılması.
“KADROLU OLMADAN SUSMAYACAĞIZ”
Osmaniye İl Temsilcisi Mehtap Bozdoğan, “Bu mağduriyetimiz çözülene kadar susmayacağız!
Usta öğreticilerin yaşadığı sorunların çözülmesi için her platformda mücadeleye devam edeceğiz!
Halk eğitimde yaşanan bu kriz, önümüzdeki günlerde kamuoyunun gündemini daha da meşgul edecek sürece girilecektir!”dedi.
İlginizi Çekebilir