© Copyright © 2021 HaberOsmaniye.

Taşımalı eğitim, tarihi önemli okulları da kapattı

Köy okullarının bazılarında  öğrenci sayılarının az olması gerekçe  gösterilerek kapatılması ile “Taşımalı eğitim sistemine geçilmesi sonucu, kapatılan okul binaları ilgisizlikten çürümeye terkedildi.

Köy okullarının bazılarında  öğrenci sayılarının az olması gerekçe  gösterilerek kapatılması ile “Taşımalı eğitim sistemine geçilmesi sonucu, kapatılan okul binaları ilgisizlikten çürümeye terkedildi.

Bu okullardan birisi de Adana’nın Ceyhan ilçesine bağlı Burhanlı Köyü İlköğretim okulu.

Bu okul binasının 1934 yılında eğitim ve öğretime başladığı anlaşılırken, dünyaca ünlü edebiyatçı yazar Yaşar Kemal’in de bu okulda ilkokulu okuduğu biliniyor.

Osmaniye’nin Hemite Köyünden yaya olarak Burhanlı Köyü İlköğretim okuluna giden Yaşar Kemal’in okuduğu okul binası ilgisizlikten kendi kaderine terkedilmiş durumda.

Okulun kapı ve pencereleri kırılmış, Atatürk büstü yerinden sökülüp alınmış. Sınıflarındaki sıralar parçalanmış.

Duvarlardaki Atatürk fotoğrafları (Gençliğe hitabe ve İstiklal Marşı) çerçeveleri yerlere atılarak kırılmış. Öğrencilerin ders notları, İlköğretim Müfettişlerinin denetim raporları, okul hakkındaki inceleme notları sınıfların içerisine dağıtılmış durumda.

 Sınıflarda  2006-2007 eğitim ve öğretim yılı bilgi ve raporları bulunurken, bina girişinde ise 2008 yılında  “Ulaştırma Bakanlığı” tarafından bilgisayar sistemi kurulması yazısını görmekteyiz. 

Burhanlı Köyü, Adana’nın Büyükşehir olması ile Mahalle statüsüne alınır. Adana il merkezine 69 km., Ceyhan ilçesine 36 km., Osmaniye iline ise 26 km. uzaklıkta olarak bilinmektedir.

Nüfus verilerine göre Burhanlı’nın 2013 yılındaki nüfusu 357 iken, yıllar içerisinde göç vererek 2020 kayıtlarına göre toplam nüfusu 283 kişi olarak bilinmektedir.

Yaşar Kemal, 9 yaşına geldiğinde, Osmaniye’nin Hemite Köyünden yürüyerek, Adana’nın Burhanlı Köyü ilkokulunda eğitim ve öğretime başladığı bilinmektedir.

Sınıf içerisindeki yerlerde yıpranmış kitap ve belgeler arasında Yaşar Kemal’in fotoğrafı, çürümeye terkedilmiş bina içerisinde “kurtarılmayı bekler gibi” gülümsüyordu.

Taşımalı eğitim sonunda kapatılan okul binasının herhangi bir amaçla kullanılmayarak, çürümeye terkedilmiş olması, odalarında bulunan eşyalarının herhangi bir kuruma verilmeyip kullanılamaz hale getirilmesine duyarsız kalınması köy sakinleri tarafından tepkiyle karşılanıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER