© Copyright © 2021 HaberOsmaniye.

Sofralık Zeytinler İmece Usulü İle Hazırlanıyor

Çukurova’da kadınlar biber salçası, domates konservesi derken zeytin mevsiminin gelmesiyle sofralık zeytin için yine bir araya geldiler.

Çukurova’da kadınlar biber salçası, domates konservesi derken zeytin mevsiminin gelmesiyle sofralık zeytin için yine bir araya geldiler.

Kadınlar imece usulü yardımlaşarak kahvaltılarda yenilen zeytinlerini hazırlıyor.

Bu sene kuraklık nedeniyle zeytin rekoltesinin düşük olması ve maliyetlerin de artmasıyla fiyatı neredeyse yüzde 300 kadar artan zeytin için Çukurova da kadınlar bir araya geldi.

Osmaniye’nin Toprakkale ilçesinde kadınlar bir sene boyunca yiyecekleri sofralık zeytinleri imece usulü bir birbirlerine yardım ederek hazırlıyor.

Dalında toplanan yada satın alınan yeşil zeytinler daha sonra kırılarak salamuralık hale getiriliyor.

Bu yıl Dünya’da olduğu gibi Türkiye’de yaşanan kuraklık, zeytin üreticilerini vurdu.

Çok sayıda üreticinin zeytin rekoltesi düştü. Çukurova’da sofralık zeytin 30 TL ile 50 TL arasında değişen fiyatlarla alıcı buluyor.

Zeytinde yaşanan olumsuzluklara ve artan fiyat artışına rağmen kadınlar sofralık zeytinlerini hazırlamak için yine bir araya geldi.

Komşusuna zeytin kırmak için yardıma giden 2 çocuk annesi Derya Taş Yaz boyunca kışlıklarını hazırlamak için çalıştıklarını şimdi de sırada zeytin işinin geldiğini kaydetti.

Biber salçası domates konservesi, derken zeytin zamanının da geldiğini hatırlatan Taş “Komşumuz zeytin almış bizde kırmak için ona yardıma geldik. İmece usulü halledince işler çabucak bitiyor” dedi.

“Her geçen gün hayat pahalılığı artıyor”

Bu sene sofralık zeytini 30 TL’den aldığını aktaran 3 çocuk babası Yalçın Meme artan fiyat artışından şikayet etti.

Piyasada zeytin bulmanın zorluğundan bahseden Meme “Ben de zeytini bir arkadaşımdan 30 TL’ye aldım.

Piyasaya göre uygun aldım diyebilirim. Bu sene zeytini gerçekten pahalıya yiyoruz. Ancak ne yapalım kahvaltıda en çok tükettiğimiz ürün zeytin.

Her şey pahalı. Yine zeytin nispeten o ürünlere göre daha uygun. Şimdi komşular toplandı sağ olsunlar yardıma geldiler zeytin kırmaya yardım ediyorlar” diye konuştu.

Kırılan zeytinler daha sonra şişelere dolduruluyor. Şişeler suyla doldurularak ve zeytinin acısı çıkana kadar her gün suyu değiştiriliyor.

Zeytin uygun tatlılığa geldiğinde en son olarak tuz ve limon ile tatlandırma yapılarak muhafaza ediliyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER