Parasıyla Değil Mi?’ Söylemi Sağlıkta Şiddeti Artıracak: “Hekimler Uyarıyor!"
OsmaniyeOsmaniye Tabip Odası Başkanı Dr. Cuma Korkmaz, sağlık çalışanlarının özlük haklarını iyileştirmek ve halkın sağlık hakkını korumak adına 2-6 Aralık 2024 tarihleri arasında 5 günlük iş bırakma kararı aldıklarını duyurdu.
Osmaniye Tabip Odası Başkanı Dr. Cuma Korkmaz, sağlık çalışanlarının özlük haklarını iyileştirmek ve halkın sağlık hakkını korumak adına 2-6 Aralık 2024 tarihleri arasında 5 günlük iş bırakma kararı aldıklarını duyurdu.
Osmaniye Tabip Odası Başkanı Dr. Cuma Korkmaz, yaptığı basın açıklamasında, Ekim ayında yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin hekimlerin özlük haklarını iyileştirmek bir yana, mevcut sorunları daha da derinleştirdiğini belirtti.
Dr. Korkmaz, “Yönetmeliğin geri çekilmesi için Kasım ayında üç günlük uyarı niteliğinde iş bırakma eylemi gerçekleştirmiştik.
Ancak taleplerimiz karşılanmadığı için örgütlü meslek grupları olarak 2-6 Aralık 2024 tarihleri arasında 5 günlük iş bırakma kararı aldık” dedi.
Dr. Korkmaz, Aile Hekimliği sistemine ilişkin getirilen yeni düzenlemelerin, sağlık sistemini piyasa dinamiklerine teslim edeceğini ifade ederek, 25 Kasım 2024 tarihinde TBMM’ye sunulan ve 28 Kasım’da komisyonda değişiklik yapılmaksızın Genel Kurul’a sevk edilen yasa teklifine sert tepki gösterdi.
Yeni yasa teklifinde, etkili ve bilimsel kanıtlardan yoksun olan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) uygulamalarının aile hekimliği birimlerinde mesai dışında ücretli olarak yapılmasının öngörüldüğünü belirten Korkmaz, bu düzenlemenin sosyal devlet ilkesine aykırı olduğunu dile getirdi: “GETAT uygulamalarının aile sağlığı merkezlerinde yapılması, halkı bilimsellikten uzak uygulamalara yönlendirecek ve toplum sağlığını riske atacaktır.
Halkımızın sağlığı için bilimsel koruyucu sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması gerekir, GETAT uygulamalarının değil.” Dr. Korkmaz, yasa tasarısıyla birlikte aile hekimliklerinde ücretsiz verilen raporların artık ücretli hale geleceğini vurgulayarak, bunun sağlık çalışanları ile hastalar arasında gerginliklere neden olacağını söyledi: “‘Parasıyla değil mi, raporumu vermek zorundasın’ diyen hastalarla karşı karşıya kalan aile hekimlerimizden biri, daha yasa çıkmadan şiddete uğradı.
Bu düzenleme, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti artıracak ve sağlık hizmetini kaosa sürükleyecektir.”
Yasa teklifiyle halkın daha fazla katkı payı ödemek zorunda kalacağını belirten Dr. Korkmaz, sevk zinciri uygulamalarının da aile hekimlerini hastalarla karşı karşıya bırakacağını söyledi: “Hastalar, ikinci veya üçüncü basamak sağlık hizmetlerine gitmek için aile hekimlerinden sevk almak zorunda kalacak.
Ancak sevk yaptığı için gelir kaybına uğrayacak olan hekimlerimiz, bu durumda hastalarla gerilim yaşayacak.
Sağlık Bakanlığı, hekimlerin kazançları üzerinden sevk zinciri kurmaya çalışıyor. Bu yaklaşımı kabul etmiyoruz.”
Dr. Korkmaz, daha önce kamuoyuyla paylaştıkları taleplerini bir kez daha dile getirdi.
Birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbi donanımının kamu tarafından sağlanması, hekim başına düşen nüfusun 2.000’i aşmaması, güvenceli ve kadrolu istihdam sağlanması, sağlık çalışanlarına emekliliğe yansıyacak insanca yaşamaya yetecek bir maaş verilmesi, sağlıkta şiddeti önleyecek caydırıcı yasaların çıkarılması gerektiğini söyledi.
Dr. Korkmaz, halkı, sağlık çalışanlarının haklı mücadelesine destek olmaya çağırarak, şu ifadeleri kullandı: “Bizler meslek onurumuzu korurken halkımızın sağlık hakkını da savunuyoruz.
Daha fazla para ödemek istemeyen, nitelikli sağlık hizmeti almak isteyen halkımızı, 2-6 Aralık 2024 tarihlerinde aile sağlığı merkezlerinden hizmet almak için değil, sağlık hakkına sahip çıkmak için alanlara bekliyoruz.”
Sağlık çalışanları, taleplerinin hayata geçirilmesi için iş bırakma ve çeşitli etkinliklerle mücadelelerini sürdüreceklerini ve bu süreçte halkın desteğini beklediklerini vurguladı.
İlginizi Çekebilir