© Copyright © 2021 HaberOsmaniye.

Osmaniye'de Mısır üreticileri mantar hastalığından dert yanıyor

Osmaniye’de mısır üreticileri, ilk kez karşılaştıkları mantar hastalığı karşısında perişan duruma düştüklerini belirtiyorlar.

Osmaniye’de mısır üreticileri, ilk kez karşılaştıkları mantar hastalığı karşısında perişan duruma düştüklerini belirtiyorlar.

Osmaniye’nin Sakızgediği Köyündeki  mısır üreticileri, son günlerde ürünlerinde mantar hastalığı olayı ile karşı karşıya kaldıklarını belirterek, ürün kayıpları karşısında bu yılki hasattan zarar edeceklerini söylediler.

45 dönüm arazide mısır üretimi yapan Dede Maviş isimli çiftçi, hastalık nedeniyle mısırın kurumaya başladığını belirterek; “Hasat yapılmasına henüz bir buçuk ay gibi bir zaman varken, hastalık nedeniyle mısır süt halindeyken kuruyor ve danelerin büyümesi de engelleniyor.

Böyle bir hastalıkla mısırda ilk defa karşılaşıyoruz. Mısır üreticileri olarak yetkililerden destek bekliyoruz.

Mantar hastalığı nedeniyle dalında kuruyan mısıra bundan sonraki aşamada ilaç bile fayda etmez.”dedi.

MISIR ÜRETİCİSİNİN DAYANACAK GÜCÜ KALMADI

Yıllardır çiftçilikle uğraştığını belirten Dede Maviş, bu yılki mısır üretimi için 45 dönümlük tarlama 400 milyon liraya yakın masraf ettim.

Tarlayı sürme, ekme, tohum, gübre, zehir, sulama ve işçilik gibi masraflar karşısında her geçen gün ekimlerden uzaklaşır olduk.

Üç kez sürmemiz gereken toprağı bir kez sürüyor, gübreyi yeterinde atamıyoruz. Bu nedenle de üretim düşüyor.

Sulama suyu ücreti de  bize ağır gelmeye başladı, en az 4-5 defa sulamamız gerekiyor, masraflarımız ile kazancımız arasındaki uçurum her geçen gün artıyor”diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER