© Copyright © 2021 HaberOsmaniye.

Osmaniye’de İmece Usulü Ev Salçası Yapımı

Osmaniye’de sofraların vazgeçilmezi olan ev yapımı salça hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor. Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte biberler, imece usulüyle salça haline getiriliyor.

Osmaniye’de sofraların vazgeçilmezi olan ev yapımı salça hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor.

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte biberler, imece usulüyle salça haline getiriliyor.

Ev yapımı salçanın, doğal ve katkısız olması nedeniyle tercih edildiğini belirten Osmaniyeliler, yıllardır süregelen bu geleneği yaşatıyor.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da bir araya gelen kadınlar, hep birlikte biberleri temizleyip, doğrayarak ve kaynatarak salça hazırlıyorlar.

Manavlarda satışa sunulan biberler 14-15 lira arasında alıcı buluyor. Fiyatların geçen yıla göre artmış olmasına rağmen, kilolarca alınan biberlerden salça yapılıyor.

Salça hazırlığı genellikle aile bireylerinin ve komşuların katılımıyla gerçekleştiriliyor.

Biberler özenle seçildikten sonra, temizlenip doğranıyor.

Daha sonra büyük kazanlarda uzun saatler boyunca kaynatılarak kıvam alması sağlanıyor.

Ev yapımı salçanın hazırlanmasında imece usulünün önemli bir yeri var.

Mahalle sakinleri, özellikle kadınlar, bir araya gelerek hem iş yükünü paylaşıyor hem de sosyal bir etkinlik gerçekleştiriyor.

Mahallelerde kurulan büyük kazanlarda kaynayan biberler, sıcak yaz günlerinde Osmaniye sokaklarına özgün bir koku yayıyor.

Manavlarda satışa sunulan biberlerin fiyatının geçen yıla göre bir miktar artmış olmasına rağmen, ev yapımı salça üretiminde bir azalma olmadığı gözleniyor.

Kadınlar, evde yapılan salçanın doğal ve katkısız olmasının yanı sıra, ekonomik olarak da daha avantajlı olduğunu belirtiyor.

Fabrikasyon salçalara göre daha sağlıklı ve lezzetli bulunan ev yapımı salça, Osmaniye sofralarının baş tacı olmaya devam ediyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER