Osmaniye’de Hayvan Hakları Etkinliği Gerçekleştirildi
OsmaniyeOsmaniye Belediyesi, Dünya Hayvanları Koruma Günü kapsamında Geçici Hayvan Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezi'nde etkinlik düzenledi.
Osmaniye Belediyesi, Dünya Hayvanları Koruma Günü kapsamında Geçici Hayvan Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezi'nde etkinlik düzenledi.
İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin katılımıyla düzenlenen etkinlikte yavru köpeklerin kalp atışını dinleyen öğrenciler ardından çeşitli etkinliklerle doyasıya eğlendiler.
Etkinlikte, Osmaniye Belediyesi tarafından projelendirilen 'Küçük Veteriner Hekim' projesinden bahsedildi.
Yapılan bilgilendirmenin ardından öğrenciler giydikleri veteriner hekim önlüğüyle yavru köpeklerin stetoskop ile kalp atışlarını dinlediler.
Köpeklerin kalp atışlarını dinleyen öğrencilere günün anlam ve önemine binaen kokart takıldı.
Bilgilendirme dergileri ile mama kaplarının da dağıtıldığı etkinlikte Osmaniye İl Jandarma Komutanlığı Asayiş ve Narkotik Şubelerinde görev yapan eğitimli köpekler öğrencilere tanıtıldı.
Görevleri hakkında yapılan bilgilendirmenin ardından sahneyi alan köpekler eğitmenlerinin komutları dâhilinde etkinliğe katılan öğrencilere çeşitli gösteriler yaptılar.
Gösterileri beğeniyle izleyen öğrenciler ardından gözetmenler eşliğinde gösteri yapan eğitimli köpekleri severek keyifli anlar yaşadılar.
Programın devamında çeşitli gösterilerini sunmak adına sahneye alan animasyon ekibi, yaptıkları gösterilerle öğrencilere unutulmaz anlar yaşattılar.
Animasyon ekibi öğrenciler tarafından beğeniyle izlenirken, zaman zaman öğrencilerde gösterilerde animasyon ekibine eşlik etti.
Birlik ve beraberlik eşliğinde çeşitli etkinlik ve gösterilerle unutulmaz bir gün yaşayan öğrenciler son olarak "Hayvanlar İçin Bizde Varız" duvarına renkli boyalarla el desenlerini çıkardılar.
Barınak faaliyetleri hakkında öğrencilere bilgilendirme yapan Veteriner Teknikeri Mehmet Kırıkkanat, "21 kişiyle 7 gün 24 saat hizmet veriyoruz. Burası geçici hayvan barınağıdır.
Resmiyete uygun olarak tedavisi biten hayvanlar sokakta kalır. Engelli olan hayvanlar sürekli kalabilir. Sokaktaki hayvanların popülasyonunu dengeli bir şekilde koruyabilmek için kısırlaştırma işlemlerini yapıyoruz.
Bizler için en önemlisi olan aşılama yapılmaktadır. Kuduz, iç ve dış parazit aşıları barınağımızda yapılmaktadır.
Barınağımızı gezmeye gelen misafirlerimiz beğendikleri ya da kanlarının ısındıkları sokak canlarını üzerlerine kayıt ettirmek şartıyla sahiplenebilirler.
Mama makinalarımız var. Bunlara pet şişe vb atıklar atılarak canlara mama ve sus verilmesi sağlanır. Kışın da karlı bölgelerde sokak canlarının beslenmesini yapıyoruz.
Osmaniye Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğüne talepte bulunan kurum vb yerler için kedi evi uygulamamız var. Ayrıca yine belediyemiz tarafından yapılan kedi evleri kentin belirli noktalarına yerleştirilmiştir" dedi.
Hayvanları korumanın gelecek nesiller çocuklar tarafından aktarılacağını ifade eden Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürü Oktay Deniz, "Çocuklar sizler bizim için hayvanların korunmasıyla ilgili yapılan çalışmalarda en büyük yardımcımızsınız. Sizler birer fidansınız.
Büyüdüğünüz zaman hayvanları korumanın önemini sizlerde çocuklarınıza aktaracaksınız.
Bu doğayı hayvanlarla birlikte paylaştığınızı onlarında bu doğanın bir parçası olduğunu unutmamanızı istiyoruz.
Onları koruyup kollamanızı ve aileleriniz de bu şekilde yönlendirmenizi istiyoruz. Ben ilgi ve alakanızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Osmaniye Belediyesi'nin "Küçük Veteriner Hekim" projesini başından beri desteklediklerini söyleyen, Çukurova Üniversitesi Ceyhan Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Çelik,
"Burada önemli bir proje yürütülüyor. Çocuklarımızın gördüğü gibi kalbin hayvanlarda da olduğunu onların gelecekte sokakta kalmasını değil bizlerle beraber yaşaması açısından çok doğru buluyorum.
Veteriner Fakültesi olarak biz bu projeyi en baştan beri destekliyoruz. Bundan sonra da Osmaniye Belediyesi'nin her zaman yanında olacağız.
Öğrencilerimizle beraber hayvanları koruyabilme duygusunu yaşatabilmek bizim için çok önemlidir. Gönül ister ki sokakta hayvanlar olmasın.
Gönül ister ki herkes hayvan sevsin. Onların sağlıklı yaşamasını sağlasın. Ama maalesef bu böyle olmuyor. Bilincimiz artıkça onlarında artık evde olması gerektiğini düşünüyorum.
Sizlere de sevilerimi sunuyorum" şeklinde konuştu. 6 Şubat’ta yaşanan yıkıcı depremlerde arama kurtarma köpeklerinin birçok canı kurtardığına değinen Belediye Başkan Yardımcısı Hacer Burcu Yüceer,
“Dünyada biz nasıl yaşam hakkına sahipsek hayvanlar bu hakkı sahiptir. Kendileri adına bu haklarını savunmak onları korumak ve sevmek bizim insanlık görevimizdir.
Bizde Osmaniye Belediyesi olarak geleneksel hale getirdiğimiz bu programımızda ne kadar çok çocuğumuzun yüreğine işleyebilirsek o kadar mutlu oluyoruz.
Bugünün amacı ortak hayatı paylaştığımız dostlarımızı korumak daha iyi şartlarda beslenmeleri, barınmalarını sağlamak adına bir farkındalık oluşturmak.
Aynı zamanda bu farkındalığın bir gün değil her gün devam etmesini sağlayabilmektir. Yakın zamanda da ciddi bir afet yaşadık.
Burada da gördük ki hepimiz hayvanlarla ortak hayatı paylaşıyoruz ve birbirimize muhtacız. Arama kurtarma köpeklerimiz birçok canımızı kurtardı.
Bu sebeple hayvanların bizlere emanet olduğu bilinciyle hareket ederek biraz sevgi biraz vicdan bekleyen dostlarımıza her zaman sevgi ve şefkatle yaklaşalım” diye konuştu.
Etkinlik, öğrencilerin "Hayvanlar İçin Bizde Varız" duvarına el desenlerini çıkarmasının ardından sona erdi.
İlginizi Çekebilir