© Copyright © 2021 HaberOsmaniye.

Osmaniye Yer Fıstığına AB Komiyonu Tescili

Osmaniye Ticaret Borsası, Osmaniye’nin Coğrafi İşaretli ürünü Yer Fıstığının Avrupa Birliği Komisyonu tarafından tescillendiğini açıkladı.

Osmaniye Ticaret Borsası, Osmaniye’nin Coğrafi İşaretli ürünü Yer Fıstığının Avrupa Birliği Komisyonu tarafından tescillendiğini açıkladı.

Osmaniye Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sait Çenet, yaptığı açıklamada, “Osmaniye İlimiz ile özdeşleşmiş olan “Osmaniye Yer Fıstığı” coğrafi işaretli ürünümüz bölgemiz ve ülkemiz için oldukça önemli bir üründür.

Coğrafi işaretli ürünümüzün Avrupa Birliği Komisyonunda da korunması için yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda, 30.01.2023 tarihinde başvurumuz AB Komisyonuna PDO-TR-02901 numarasıyla gerçekleştirilmiş olup, ön inceleme ve ilan süreci olumlu bir şekilde tamamlanarak bugün (10.07.2024) itibariyle L 2024/1889 sayılı AB Resmi Gazetesi’nde tescili kesinleşmiştir.

Aynı zamanda Avrupa Parlamentosu ve Konseyi’nin yürürlüğe giren (AB) 2024/1143 sayılı Tüzüğü kapsamında tescil edilen ilk ürünü olduğunu belirtmek isteriz” dedi.

Çenet, “Ülkemiz coğrafi işaretli ürünler bakımından oldukça zengin bir potansiyele sahiptir.

Dolayısıyla, coğrafi işaretli ürünlerimizin sadece ülkemizde tescil edilmesinin yanı sıra, Avrupa Birliği Komisyonunda tescilinin yapılması gerekmektedir.

Güvenilir ve sağlıklı gıdaya ulaşmanın yolu tarımdan, kırsal kalkınmadan ve özellikle coğrafi işaretlerden geçmektedir.

Bu nedenle, güvenli ve güvenilir gıdada önemi artan coğrafi işaretli ürünlerin korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması ve markalaşması adına ürünümüzün Avrupa Birliği Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü tarafından tescil edilmesi Osmaniye için oldukça ehemmiyet oluşturmuştur. Osmaniye Yer Fıstığı artık şampiyonlar liginde yerini almış bulunmaktadır.

Bu vesile ile başta üreticilerimiz olmak üzere ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” diye ekledi.

Başkan Çenet, “Bu süreçte ve ürünün denetimlerinde bizlere destek olan Sınai mülkiyet hukuku kapsamında uluslararası mevzuata son derece hâkim olan coğrafi işaret danışmanımız Sn. Huriye Özener’e teşekkür ediyoruz” dedi.

Osmaniye Ticaret Borsası Genel Sekreteri Musa İlker Çenet de, “Ülkemizde yer fıstığı olarak ve menşe adı ile koruması sağlanan ilk coğrafi işaret Osmaniye Yer Fıstığı olmuştur.

Aynı şekilde, ülkemizi AB Komisyonunda temsil edecek ilk yer fıstığı da yine bu ürünümüz olmuştur. Bu önemli durum bizleri ziyadesiyle memnun etmektedir.

Yer fıstığımız Osmaniye'nin simgesi haline gelmiştir ve bu nedenle kentin farklı noktalarında yer fıstığı heykelleri görülmektedir.

Ayrıca, ilk ve tek yer fıstığı müzesi birkaç yıl önce Osmaniye'de açılmıştır. Müzede ürünün ekiminden tüketimine kadar olan süreç balmumu heykeller, görsel sunumlar ve fotoğraflarla sergilenmektedir” diye belirtti.

Musa İlker Çenet, “Osmaniye Yer Fıstığı’nın kalitesi üzerinde iklim, nem, toprak ve beşeri faktörlerin etkisi bulunmaktadır. 'Osmaniye Yer Fıstığı', toprak altında geliştiği için diğer ürünlere göre toprak hazırlığı daha önemlidir.

Toprak yer fıstığı tohumlarının rahatlıkla çimlenip çıkış yapabilmesi ve daha sonra ginoforların toprağa rahatlıkla girerek meyveye dönüşebilmeleri ve meyvelerin gelişerek uygun iriliğe gelebilmeleri için iyi işlenerek kabartılmaktadır.

Bu vesile ile danışmanımız Huriye Özener’e, borsa yönetim kurulu üyelerimize, meclis üyelerimize, çalışma arkadaşlarıma, kıymetli üyelerimize ve üreticilerimize teşekkür ederim” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER