© Copyright © 2021 HaberOsmaniye.

Osmaniye Tabip Odası Basınla Bir Araya Geldi

Osmaniye Tabip Odası Başkanı Dr. Cuma Korkmaz ve yönetim kurulu üyeleri, kentte görev yapan gazetecilerle bir araya gelerek Osmaniye Devlet Hastanesi ve aile hekimliklerindeki mevcut sorunları ve çözüm önerilerini değerlendirdi.

Osmaniye Tabip Odası Başkanı Dr. Cuma Korkmaz ve yönetim kurulu üyeleri, kentte görev yapan gazetecilerle bir araya gelerek Osmaniye Devlet Hastanesi ve aile hekimliklerindeki mevcut sorunları ve çözüm önerilerini değerlendirdi.

Toplantıya, Osmaniye Tabip Odası Başkanı Cuma Korkmaz’ın yanı sıra, Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Mustafa Coşkun, yönetim kurulu üyeleri Dr. Fatma Karazindiyanoğlu ve Dr. Emel Şahin katıldı.

Toplantıda konuşan Korkmaz, bölgedeki sağlık hizmetlerinin karşılaştığı zorlukları ve bu durumun hekimler üzerindeki etkilerini dile getirdi.

Osmaniye Devlet Hastanesi’ndeki durum hakkında bilgi veren Osmaniye Tabip Odası Başkanı Cuma Korkmaz, "1 Ocak 2023 ile 1 Temmuz 2024 tarihleri arasında hastanemizde 96 uzman hekim ve 24 pratisyen hekim göreve başladı.

Ancak aynı dönemde, ne yazık ki 75 uzman hekim ve 40 pratisyen hekim hastanemizden ayrıldı," dedi. Korkmaz, bu durumun hastanede ciddi bir hekim açığı oluşturduğunu belirterek, "Şu anda hastanemizde 170 uzman hekim ve 40 pratisyen hekim hizmet veriyor. 2024’ün ilk 7 ayında hastanemize 380 bin acil poliklinik başvurusu, 600 bin normal poliklinik başvurusu oldu.

Ayrıca 21 bin ameliyat gerçekleştirildi ve yoğun bakıma 6 bin hasta yatışı yapıldı. Sağlık kurulu başvuru sayısı ise yaklaşık 20 bin" ifadelerini kullandı.

"Hekimlerin Osmaniye’den Ayrılma Nedenleri Çeşitli"

Korkmaz, birçok hekimin Osmaniye’den ayrılmasının nedenlerine de değinerek, "Yeni tayin olan hekimlerimiz barınma sorunlarıyla karşı karşıya kalıyor.

Ayrıca, hastanemizde çok yoğun ve sıkı bir çalışma programı var. Çevre il ve ilçelerden de çok sayıda hasta başvurusu alıyoruz," dedi.

Özellikle 6 Şubat depremleri sonrasında bölgedeki birçok hastanenin hasar görmesi ya da yıkılması nedeniyle, sağlık hizmetlerinin büyük bir kısmının Osmaniye Devlet Hastanesi’ne yönlendirildiğini belirten Korkmaz, "Bu da haliyle iş yükümüzü ciddi şekilde artırıyor.

Ayrıca, hekim arkadaşlarımızın geçici görevlendirmelerle Osmaniye’nin ilçelerine ve çevre illere gönderilmesi de sorunlarımızı katlıyor," diye ekledi.

"Hekimler Üzerindeki Vergi Yükü Hafifletilmeli" Korkmaz, çözüm önerileri konusunda ise şu açıklamayı yaptı: "Öncelikle, hekimlerimizin üzerindeki %35 gibi ağır bir vergi yükünün hafifletilmesi gerekiyor.

Osmaniye’ye gelen hekimlere barınma, konaklama ve sosyal tesisler konusunda kolaylıklar sağlanmalı.

Bir buçuk yıldır Osmaniye Devlet Hastanesi’nde çalışan hekimlerimize, 4924 sayılı kanunla ilgili haklar verilmesi konusunda söz verildi ancak henüz bu yerine getirilmiş değil. Osmaniye’nin çevre illerinde ve ilçelerinde çalışan hekimler bu haktan yararlanıyor, fakat Osmaniye il merkezindeki devlet hastanesindeki hekimlerimiz defalarca söz verilmesine rağmen bu haktan faydalanamıyor.

Sağlıkta şiddet konusunda da daha caydırıcı önlemler alınmalı ve gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı."

"Aile Hekimlerinin Durumu Endişe Verici"

Osmaniye Tabip Odası Genel Sekreteri ve Aile Hekimi Dr. Mustafa Coşkun da aile hekimliklerinin durumu hakkında önemli bilgiler verdi.

Coşkun, "Osmaniye il merkezinde 33 Aile Sağlığı Merkezi’nde (ASM) toplam 95 aile hekimi görev yapıyor ve yılın ilk 7 ayında 450 bin hastaya poliklinik hizmeti verildi," dedi.

Aile hekimlerinin karşılaştığı zorlukları anlatan Coşkun, "6 Şubat depremleri, 1. basamak koruyucu ve tıbbi sağlık hizmetleri veren aile hekimlerini ve Aile Sağlığı Merkezlerini de etkiledi.

Bazı ASM'ler depremde hasar gördü ve bazıları kullanılamaz hale geldi. Ne yazık ki bu merkezlere yeterli yardım ve destek sağlanmadı.

Çalışma ortamlarını kendi imkânlarıyla sağlayan aile hekimleri, hasar gören binaların bakım, onarım ve taşınma masraflarını da üstlenmek zorunda kaldı," dedi.

"Kira Artışları Aile Hekimlerini Zorluyor" Dr. Coşkun, özel mülkiyete bağlı ASM'lerde kira artışlarının %300-500 oranında olduğunu belirterek, "Aile hekimleri bu fahiş kira artışlarını artık karşılayamaz duruma geldi.

ASM'lerin kira, temizlik malzemesi, elektrik ve su faturaları, boya badana ve tıbbi malzeme tedariği gibi tüm ihtiyaçları aile hekimleri tarafından karşılanıyor," diye konuştu.

Aile hekimlerinin hasta nüfusunun 4000 olarak belirlendiğini ve bunun ekstra iş yükü yarattığını söyleyen Coşkun, "Sıfır hasta sayısına sahip sanal ASM'lerin açılması iş barışını bozuyor.

Devlet hastanelerinde ve ASM'lerde çalışan hekimlerin maaşları, %35 gibi yüksek bir vergi dilimi altında kesiliyor.

Ayrıca, sağlıkta şiddete karşı caydırıcı önlemler alınmaması ve yasal düzenlemelerin yapılmaması büyük bir problem," ifadelerini kullandı.
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER