OKÜ'lü Akademisyenlerin Projesine Tübitak'dan 2.450.000 TL'lik Destek
OsmaniyeOsmaniye Korkut Ata Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Keleş’in liderliğinde yürütülen üç farklı proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenmeye layık görüldü.
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Keleş’in liderliğinde yürütülen üç farklı proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenmeye layık görüldü. Bu projeler, tarımsal alanda kullanılan pestisitlerin tespitine yönelik çalışmalar ve kimya alanında ileri teknolojilerin kullanımı üzerine odaklanıyor.
Prof. Dr. Mustafa Keleş’in Projesine TÜBİTAK 1001 Programından Destek
Prof. Dr. Mustafa Keleş’in yürütücüsü olduğu ve üniversite Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Keleş ile çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin katkı sağladığı "Organofosfor Pestisitlerin Tespiti İçin Karbon Kuantum Nokta Tabanlı Floresans ve Elektrokimyasal Sensörlerin Geliştirilmesi ve Uygulamalı Testleri" başlıklı proje, TÜBİTAK 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında 2.450.000,00 TL bütçe ile desteklenmeye hak kazandı.
Proje, tarımda kullanılan pestisitlerin çevresel etkilerini azaltmak amacıyla taşınabilir ve yüksek hassasiyetli sensörler geliştirmeyi amaçlıyor.
Çukurova bölgesindeki tarım ürünlerinde uygulanacak bu sensörlerle pratik çözümler sunulması hedefleniyor.
TÜBİTAK 2218 ve TÜBİTAK 1002 Programları Kapsamında Desteklenen Diğer Projeler
Prof. Dr. Mustafa Keleş’in danışmanlığını üstlendiği Mersin Üniversitesi Öğr. Gör. Dr. Tuncay İnce’nin yürütücülüğünü yaptığı "Manyetik Kiral Nanopartiküllerin Hazırlanması ve Asimetrik Katalitik Reaksiyonlarda Etkinliğinin İncelenmesi" başlıklı proje, TÜBİTAK 2218-Yurt İçi Doktora Sonrası Araştırma Programı kapsamında desteklenmeye değer bulundu.
Projede, yüksek katalitik etkinliğe sahip, yeniden kullanılabilir manyetik nanokatalizörlerin geliştirilmesi hedefleniyor.
Bu nanokatalizörler, ilaç ve biyolojik aktif moleküllerin sentezinde kullanılacak ve sürdürülebilir kimya uygulamalarına katkı sağlayacak.
İlginizi Çekebilir