© Copyright © 2021 HaberOsmaniye.

Kastabala sulak alan yönetim planı çalıştayı yapıldı

Osmaniye İl sınırları içerisinden geçen Ceyhan Nehir Havzasında bulunan ve birçok kuş türüne ev sahipliği yapan 719 hektar büyüklüğündeki Kastabala Kuş Cenneti ile ilgili sulak alan yönetim planı çalıştayı yapıldı.

Osmaniye İl sınırları içerisinden geçen Ceyhan Nehir Havzasında bulunan ve birçok kuş türüne ev sahipliği yapan 719 hektar büyüklüğündeki Kastabala Kuş Cenneti ile ilgili sulak alan yönetim planı çalıştayı yapıldı.

Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu Toplantı Salonunda düzenlenen program, Kastabala Yönetim Planının tanıtılmasıyla başladı.

Ardından Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Oktay Deniz açılış konuşmasında, geçmiş yıllarda kum ocağı olarak kullanılan ve kazılan alanların su dolmasıyla kuşlar ile diğer canlılar için barınak haline gelen kuş cennetinin, 243 farklı türden kuşa ve bazı endemik canlılara dört mevsim yuva olmakta olduğunu söyledi.

Müdür Deniz, “İlimiz  sınırları  içerisinde  Ceyhan  Nehir  Havzasında  Cevdetiye  Regülatörü  ile  Hemite  köprüsü arasında  kalan  796 Hektar büyüklüğündeki  alan  Tarım  ve  Orman  Bakanlığı  Doğa  Koruma  ve  Milli Parklar  Genel  Müdürlüğü  makamının  ilgili oluru  ile Sulak  Alanların Korunması  Yönetmeliği  kapsamında  "Mahalli  Öneme  Haiz  Kastabala  Sulak  Alanı"  olarak  tescil edilmiştir.

Kastabala Sulak Alanda yapılacak arazi çalışmalarıyla alanda hangi türlerin olduğu ve bu türlerin yayılımların nasıl olduğu ortaya konacak.” Dedi.

DKMP 7.Bölge Müdürü Faruk Atmaca ise konuşmasında, sulak alanların hassas ekosistemleri içerisinde yer almakta olduğunu belirterek, “Sulak alanları korumak için de onun da bir mevzuatı mevcuttur. Uluslararası sözleşmeleri vardır.

Sulan sloganımız niteliğine, potansiyeline göre değişik kategorilerde koruma ilkeleri üretilir. Bunlar da bu ekosistem parçaları içerisinde de başta kuşlar olmak üzere üreme, yuvalama, barınma alanlarıdır.

Buraların da korunması önem arz etmektedir. Biyoçeşitliliğin yaban hayatının sürdürülebilir yönetiminin sağlanması da bizim kurumsal olarak görevlerimizin içindedir. Kastamonu'da böyle bir alanımız burada.

Yedi yüz doksan altı hektarlık bir alan burada tescilli ilan edilmiş durumda.

Burası Ceyhan yatağı üzerine yapılan Ceyman Irmağı üzerine yapılan barajlardan dolayı artık taşkının da yaşanmadığı fakat on iki ay boyunca tam bir korumanın da olmadığı yerli ve göçmen kuşlar için önemli bir yaşama alanı olması hasebiyle burayı korumamız gerekiyor.

Nasıl koruyacağımızı, hangi kararları alarak, hangi hükümleri üreterek ne tür bir bölgeleme çalışması yaparak alanı nasıl yöneteceğimizi ortaya koymak için de bu yönetim planları üzerinden bu faaliyetleri gerçekleştiriyoruz.

Bunları belirlemek için yapıyoruz yönetim planlarını.” Dedi.

Toplantıya, DKMP Genel Müdürlüğü, 7. Bölge Müdürlüğü ve Osmaniye Şube Müdürlüğü ile üniversitelerden ve sivil toplum kuruluşlarından konusunda uman temsilciler katıldı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER