© Copyright © 2021 HaberOsmaniye.

Kastabala Antik Kent’te yeni kalıntılar bulundu

Kastabala-Hierapolis Antik kentte kazı çalışmaları devam ederken, kabartma Masklar, figürler ve yazıtlar bulundu.

Kastabala-Hierapolis Antik kentte kazı çalışmaları devam ederken, kabartma Masklar, figürler ve yazıtlar bulundu.

Osmaniye Merkeze 12 kilometre uzaklıkta, Kesmeburun-Bahçe ve Kazmaca Köylerinin ortasında, Karatepe Açıkhava Müzesi yolu üzerinde bulunan Kastabala Antik kentinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi  işbirliği arasında imzalanan protokol uyarınca  kazı çalışmaları devam ediyor.

 Geçmişi M.Ö. 5.’nci Yüzyıla dayanan ve günümüze kadar ayakta kalmayı başaran “Çukurova’nın Efes”i olarak isimlendirilen Kastabala Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarını  incelemek üzere OKÜ Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun ile İl Kültür ve Turizm Müdürü ziyaret etti.

Ziyaret sırasında çalışmalarını inceleyen OKÜ Rektörü Uzun, tiyatro alanındaki arkeolojik kazılar sırasında, oyunları betimleyen kabartma masklar, değişik figürler ve yazıtların ortaya çıktığını söyledi.

Kazı çalışmaları ile ilgili bilgi veren OKÜ Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun

  “Üniversitemiz, Kastabala Antik Kentinde önemli bir kazı çalışması yürütüyor. Kastabala Antik Kenti önemli bir kent. Bölgenin tek kutsal ve aynı zamanda da ayakta kalmış tek tiyatrosuna ev sahipliği yapıyor. Tiyatronun önemli bir bölümü de kazı çalışmasında ortaya çıktı. Diğer alanlarda da peyder pey kazı çalışmaları devam ediyor.

Sütunlu caddeleri, kilisesi, hamamları var, bunlar bölgenin çok önemli bir değere sahip olduğunu gösteriyor. Buradaki çalışmalar üniversitemiz Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi kazı başkanımız Dr. Öğretim Üyesi Faris Demir başkanlığında yürütülüyor. Öğrencilerimizde katılıyor buradaki kazı çalışmalarına. Kazı çalışması eğitim öğretim faaliyetinin bir parçası aynı zamanda öğrencilerimizin uygulama yapması açısında da çok önemli bir fırsatı içeriyor.

Kazı çalışmaları tamamlandıktan sonra burası bölgenin çok önemli cazibe merkezi haline gelecek özellikle turizm ve kültürel faaliyetler alanında. Burada her yeni buluntunun olması bizleri heyecanlandırıyor. Çalışmalar yaz kış demeden titizlikle yürütülüyor. Bunun neticesinde inşallah güzel sonuçlara erişeceğiz.” dedi. 

Kazı çalışmaları ile ilgili olarak konuşan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun ise; “Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi birlikte yürütülen çalışmalarda yaklaşık 3,5 metreye kadar derinliğe inildi. Burada 7 basamak ve podyum ortaya çıkarıldı.



Ortaya çıkarılan bu alan 5 bin kişiyi ağırlama kapasitesine sahip. Buradaki çalışmaların yüzde 80’i bitmiş durumda ve güzel bir sonuca doğru yaklaşıyoruz. Bu çalışmalar bittikten sonra da Kastabala ören yerini etkinliklere açacağız. Tiyatro ve diğer alanlarda da kazı kurtarma çalışmalarını sürdüreceğiz. Osmaniye turizmine bu alanları kazandırmak istiyoruz.” dedi.

Kastabala Antik Kent’teki kazı çalışmalarına başkanlık eden OKÜ Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Faris Demir ise; “2022 yılı kazı ve restorasyon çalışmalarında tiyatronun orkestra bölümü kazıldı ve zemine ulaşıldı.

Kazı çalışmaları tiyatronun girişleri olan paradoslarda yürütülüyor. Geçen yılda masklar bulunmuştu. Bu yılda da masklar bulundu. Bu masklardan en önemlisinin pan figürleri olduğunu görmekteyiz” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER