© Copyright © 2021 HaberOsmaniye.

Kastabala Antik Kenti Dünya Gündeminde

Osmaniye'de yer alan Kastabala Antik Kenti'nde devam eden kazılarda bulunan Kubaba Tapınağı kalıntısı, dünya gündemine oturdu.

Osmaniye'de yer alan Kastabala Antik Kenti'nde devam eden kazılarda bulunan Kubaba Tapınağı kalıntısı, dünya gündemine oturdu.

Amerika Birleşik Devletleri'nde yayın yapan Breaking News in USA Today haber sitesi, bu gelişmeye sayfasında yer verdi.

Haberde, kazı başkanı Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Faris Demir'in konuyla ilgili demecine yer verildi.

Demir, sütunlu cadde kazılarında bulunan Kubaba Tapınağıyla beraber şehrin tarihinin Milattan Önce 540'lı yıllara dayandığına dikkat çekti.

Luvilerin kültürel bölgesinin merkezinde yer alıyor Antik kentin Luvilerin kültürel bölgesinin merkezinde yer aldığını anlatan Demir, şöyle konuştu:

"Sütunlu cadde kazılarında Arkaik döneme yani M.Ö. 540'a tarihlediğimiz bir yapı kalıntısı, bir tapınak ortaya çıkarıldı.

Kastabala hinterlandındaki Aramice yazıtlarda Kastabala ve Kubaba topraklarından bahsedilmektedir. Ortaya çıkardığımız bu yapı kalıntısı tanrıça Kubaba'ya ait bir tapınak olmalı."

"Anadolu arkeolojisine olağanüstü bilgiler sağlıyor" Demir, "Bu Arkaik tapınağın rahipleri sıcak kömürlerin üzerinde çıplak ayakla, hiçbir acı hissetmeden yürüyorlardı.

Anadolu arkeolojisine olağanüstü bilgiler sağlayan bu kalıntılar bizi çok heyecanlandırdı" dedi. Kastabala Antik Kenti'nde yapılan kazılar, Anadolu arkeolojisi açısından önemli bir yere sahip.

Kentte yapılan önceki kazılarda, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait kalıntılar bulunmuştu.

Yeni bulunan Kubaba Tapınağı kalıntısı, kentin tarihinin daha da eskilere dayandığını ortaya koydu. Bu da Kastabala Antik Kenti'ni Anadolu'nun önemli tarihi merkezlerinden biri haline getiriyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER