Gebeli’deki “Şifalı su kaynağı” üzeri kapatılarak, kullanılmaz hale getirildi
OsmaniyeOsmaniye’nin Merkez Gebeli Mahallesi, Gökbekirler yöresinde yıllarca insanların şifa aradığı suyun kaynağı üzeri iş makinaları ile kapatılarak kullanılamaz hale getirildi.
Osmaniye’nin Merkez Gebeli Mahallesi, Gökbekirler yöresinde yıllarca insanların şifa aradığı suyun kaynağı üzeri iş makinaları ile kapatılarak kullanılamaz hale getirildi.
Şifalı sular ve kaplıcalar konusunda önemli bir yere sahip Osmaniye’de, insanların değişik hastalıklar için kullandığı Haruniye kaplıcasının dışında, bir başka özelliğe sahip Gebeli içmesinden vatandaşlar yararlanamaz oldu.
Olayla ilgili vatandaşlar yetkililere seslenerek; şifalı su kaynaklarının kurutulmaması ve hizmet verebilmesi için harekete geçmeleri istendi.
Geçmiş yıllarda, Gebeli içmesi olarak hizmet verilen yerde dinlenme ve ihtiyaç tesislerinin bulunduğunu anımsatan vatandaşlar; “Şifalı olduğu kanıtlanan ve uzun yıllar vatandaşların kullandığı su kaynağının üzeri iş makinaları ile kapatılıp, tahrip edilmiştir.
Başta Osmaniye Valimiz Dr. Erdinç Yılmaz, Belediye Başkanımız Kadir Kara ve İl Özel İdaresi gibi kurumların Gebeli içme suyunun yeniden hizmete girebilmesi için çalışma yapmalarını bekliyoruz.
Bu alan talan edilerek farklı amaçlarla kullanılmaya çalışılmak istendiği gibi, kaynak olarak ta kurutulmak istenmektedir. Yöneticilerimizi soruna çözüm bulmada davet ediyoruz”dediler.
TÜRKİYE’DE KAYITLARA GEÇMİŞ ŞİFALI SULARDAN BİRİ
Gebeli İçmesi ile ilgili yaptığımız araştırmalar neticesinde; Şifalı Bitkiler ve Reçeteleri / Şifalı sular ve Kaplıcalar isimli kitaba ulaştık.
Vedat Sağlam tarafından hazırlanan ve İstanbul’da Karaman Yayınları arasında Ağustos 1996’da yayınlanan kitapta Gebeli ve Haruniye’deki şifalı sulardan sözetmektedir.
Kitabın giriş sayfasında; -“Kaplıca veya içmelere gitmeden önce doktora danışınız. Hastalığınızın bu şekilde tedavi edilip edilmeyeceğini ancak bir doktor karar verebilir.”denilmektedir.
Kitabın sayfalarında, şifalı sular (Kablıcalar ve içmeler), faydalı oldukları hastalıklardan da sözelirken, Şifalı Sular, İllerin alfabetik sıralamasına göre kitapta yer almaktadır.
Kitabın hazırlandığı yıllarda Osmaniye, Adana’nın ilçesi olması nedeniyle alfabetik sıradaki Adana ilinde iki ayrı şifalı sudan sözedilirken, her ikisin de Osmaniye’de olduğu kaydedilmektedir.
Kitaptaki bilgilere göre; “İçmenin adı: Cebeli İçmesi (Aslında Gebeli içmesidir)
Mevkii: Osmaniye ilçesine yakın. Özelliği: Kalsiyum bikarbonatlı sular grubunhdandır. Sıcaklık: 19 derece Madensel durumu: Bikorbonat, Mağnezyum, Kalsiyum ve bondioksit. Her hastalık için şifalıdır.
Adı: Haruniye Düziçi kaplıcası.
Mevkii: Haruniye. Sıcaklık:32,5 derece. Özeliği: Kalsiyum, Sülfür. Mağnezyum, Karbondioksit ihtiva eder.”
Hangi hastalıklara iyi gelir: Nevralji, Nefrit ve Kadın hastalıkları ile mide içinde içme suyu vardır.”denilmektedir.
Osmaniye şehir Merkezindeki Gebeli Mahallesinin dağ yamaçlarında bulunan, ulaşımında sorun olmayan söz konusu şifalı su kaynağının şu anda kullanılamaz hale getirilmesi olayı ile ilgili, şifa arayan insanlar tarafından sorunun çözümlenmesi bekleniyor.
İlginizi Çekebilir